Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος  

Από τις εκλογές του 2012 κιόλας ο κ. Τσίπρας είχε μπει στο "στόχαστρο" των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Μπορεί να μεσολάβησε η υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν ως υποψήφιος των Αριστερών κομμάτων της Ευρώπης, εν τούτοις κορυφαία στελέχη των σοσιαλιστών έβλεπαν από τότε με καλό μάτι την προοπτική ένταξης Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα.

Ο Μάρτιν Σούλτς ήταν ο πρώτος που προσέγγισε τον κύριο Τσίπρα καθώς οι σοσιαλιστές έβλεπαν και εξακολουθούν να βλέπουν έναν ανερχόμενο πολιτικό στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Επίσης, οι σοσιαλιστές που βρίσκονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπό το Λαϊκό κόμμα το οποίο έχει βεβαίως και τους περισσότερους πρωθυπουργούς.

Εξαιρέσεις ο Ολάντ στη Γαλλία και ο Ρέντσι στην Ιταλία. Στο σοσιαλιστικό κόμμα πιστεύουν πως ο Ολάντ θα χάσει στις επόμενες εκλογές , ελπίζουν οι σοσιαλιστές στην Ισπανία να καταφέρουν να κερδίσουν τον Ραχόι και θα ήταν μεγάλη νίκη αν ο κύριος Τσίπρας έμπαινε στις τάξεις τους. Πολύτιμη βοήθεια έδωσε απλόχερα και ο Τζιάνι Πιτέλα ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο και ο μόνος που στάθηκε στο πλευρό Τσίπρα.

Ωστόσο τα πράγματα θα ήταν απλούστερα αν ο κύριος Τσίπρας είχε επιλέξει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και όχι με τους ΑΝΕΛ . Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις ξεκαθαρίζουν πως την ταμπέλα των σοσιαλιστών την έχει το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και το επόμενο διάστημα η κυρία Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ξεκινήσει σειρά επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.