Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Κομισιόν, και Βερολίνο «αδειάζουν» την επίτροπο Αλιέιας, Μαρία Δαμανάκη. Χωρίς καμία στηριξή και μετέωρη μετά τις δηλώσεις της περί εξόδου της χώρας από το ευρώ μένει πλέον η Μαρία Δαμανάκη έχοντας τορπιλίσει το πολιτικό κλίμα.
Τα πυρά από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο δέχεται η κυρία Δαμανάκη έπειτα από την δηλωσή της εκ Βρυξελλών « ότι το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευση του».

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εκφράζουν την έντονη ενοχλησή τους για τις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η ενόχληση στο Μαξίμου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος έκανε λόγο για σεναριολογία που θα παραμείνει σεναριολογία, ενώ διευκρίνισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, ανάλογο κλίμα με αυτό που σκιαγράφησε η κα Δαμανάκη, μετέφερε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς- τουλάχιστον δύο από αυτούς: τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη.

Έντονη ήταν και η δυσαρέσκεια του εκπροσώπου του Όλι Ρεν για τις δηλώσεις της επιτρόπου, ενώ εκνευρισμός επικράτησε και στους κόλπους του ΔΝΤ.

Η δήλωση της Επιτρόπου δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στα κυβερνητικά στελέχη και στους βουλευτές, κυρίως διότι δεν έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ζητήθηκε η παρέμβαση της προκειμένου να ενισχυθεί το δίλημμα που θέλει να θέσει η κυβέρνηση στα κόμματα και στους πολίτες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδιδόταν ότι υπήρξε κάποια τηλεφωνική επικοινωνία έπειτα από τη δημοσιοποίηση της δήλωσης, αλλά δεν ήταν σαφές αν αυτή έγινε με τον κ. Παπανδρέου ή με τον κ. Γ. Πεταλωτή. Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες η κυρία Δαμανάκη είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τη δραματική μεταστροφή του κλίματος που υπήρχε στις δανείστριες χώρες.

Η δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη κρίνεται από κάποιους ότι έχει βαρύτητα δεδομένου ότι η ίδια συμμετέχει σε ευρωπαϊκά όργανα και αυτό επιβαρύνει  περισσότερο την θέση της.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις αυτές.  Διέψευσε δε τους ισχυρισμούς της επιτρόπου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει τεθεί σε κάνενα τραπέζι θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είδε «με καλό μάτι» της δηλώσεις της Επιτρόπου.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Τις αντιδράσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε, η δήλωση της κ. Δαμανάκη. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα, όπως “μέσα ή έξω από την Ευρώπη” και “μέσα ή έξω από το ευρώ”, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ: «Που και να μην είχε περάσει από το Πολυτεχνείο η Μαρία τι θα έλεγε…».

Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Δαμανάκη, που αναπαράγουν τη χτεσινή θέση του προέδρου του ΣΕΒ, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και εγκλωβισμού του σε ψεύτικα διλήμματα. Θέλουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιλαϊκή της πολιτική και να διευκολύνουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνίας».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σχολίασε ότι «Η Επίτροπος Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψαρεύει σε θολά νερά».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση είτε την παραίτηση της κυρίας Δαμανάκη είτε την αποδοκιμασία των όσων είπε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Πριν λίγους μήνες στείλατε τον Εισαγγελέα σε έναν τορναδόρο από την Κρήτη που έστειλε ένα e-mail για χρεοκοπία της χώρας. Και τώρα που η κυρία Δαμανάκη λειτουργώντας ως μεγάφωνο της διεθνούς κερδοσκοπίας λέει για έξοδο της χώρας από το ευρώ, κλείνετε το μάτι και
 χαμογελάτε. Ο εισαγγελέας πρέπει να πάει στο Μαξίμου και όχι στον τορναδόρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Δική μας δουλειά είναι να το εμποδίσουμε. Δική μας δουλειά είναι να ενωθούμε, να δώσουμε μάχη και να μην επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ», τόνισε και η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως να αρνούμαστε την πραγματικότητα δεν είναι λύση.

«Ωμός» και «χυδαίος» εκβιασμός το δίλημμα της κυρίας Δαμανάκη, λέει η Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Σχήμα λόγου» λέει σήμερα η Κομισιόν

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμέλια Τόρες δήλωσε ότι πρόθεση και στόχος της κας Δαμανάκη ήταν να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας και να πείσει τους έλληνες και τις ελληνίδες για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ώστε τα δημόσια οικονομικά να επανέλθουν σε υγιή βάση.

 «Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δύσκολο και ότι απαιτεί θυσίες για τον Ελληνικό λαό», σημείωσε η Αμέλια Τόρες, η οποία υπενθύμισε ότι η οικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ, παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, ώστε να μην δανείζεται με απαγορευτικά επιτόκια και να καλύπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

 Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες και θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση.

 Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε «σχήμα λόγου» τις αναφορές της κ. Δαμανάκη για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 Η Αμέλια Τόρες υπογράμμισε ότι σε κανένα επίπεδο, ούτε στην Επιτροπή, αλλά ούτε και στο Eurogroup, δεν έχει τεθεί το θέμα αυτό, το οποίο αρνήθηκε μάλιστα να κατονομάσει, κάτι που, όπως είπε, θα ενίσχυε τις εικασίες και τα σενάρια.

 «Υπάρχει δουλειά να γίνει κι αναμένουμε από την Ελλάδα να την κάνει, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης κι η χώρα να μπορέσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές», κατέληξε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.