Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο BBC radio 4 υπογράμμισε τον παγκόσμιο χαρακτήρα της προσφυγικής κρίσης.
 
«Η προσφυγική κρίση αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα. Ο καθένας έχει συνειδητοποιήσει ότι όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ανταποκριθεί θετικά και θα υποδεχθούν 100.000 πρόσφυγες τα επόμενα δυο χρόνια, 10.000 Σύριους φέτος. Το ίδιο ο Καναδάς και η Αυστραλία.
 
Είναι μια παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται παγκόσμια απάντηση. Το μεταναστευτικό έχει γίνει το πιο σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποφασίσαμε να εμπλέξουμε και τις τρίτες χώρες. Για πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, θα βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι οι ηγέτες των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Έχει φτάσει η στιγμή που θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόνισε.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι: «Για να είμαστε ειλικρινής, οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν όσο η περιοχή συνεχίζει να φλέγεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει σε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή και πιστέψτε με, καμία θάλασσα, κανένας τοίχος και κανένας φράχτης δε θα σταματήσει αυτούς τους ανθρώπους»
 
Θα ακολουθήσει επίσης σήμερα, σε ζωντανή μετάδοση, η συνέντευξη του κ. Αβραμόπουλου στο CNN με την δημοσιογράφο κα Christiane Amanpour στις 21:00 ώρα Ελλάδος.