Με διαδικασίες εξπρές θα συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια την επόμενη εβδομάδα με στόχο να μπλοκάρουν την επιστροφή επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξή τους ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Στην συνέντευξη, η οποία δόθηκε με αφορμή τα δημοσιεύματα περί επιστροφής επιόρκων στις θέσεις τους στο Δημόσιο, επεσήμαναν ότι όποια προβλήματα έχουν παρουσιασθεί και τα οποία αφορούν, κυρίως, σ την καθυστέρηση σύγκλισης των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων θα αντιμετωπισθούν άμεσα.

Όπως ανέφερε ο Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χ. Βερναρδάκης ως τις αρχές του 2015 υπήρχαν περίπου 900 περιπτώσεις υπαλλήλων που έπρεπε να ελεγχθούν.  

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη: 

Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 460 υποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στην προκήρυξη και διεξαγωγή των εκλογών και γι' αυτό το λόγο θα δοθεί νέα παράταση πριν την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η εντολή που έχει δοθεί σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία είναι να επισπευσθεί η σύγκλιση των πειθαρχικών συμβουλίων έτσι ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική εγκύκλιο σημειώνονται τρεις περιπτώσεις για τις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται αυτοδίκαια σε αργία.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι «ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».

Οι άλλες δυο περιπτώσεις αφορούν:

  • Υπαλλήλους οι οποίοι στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκαν με εγγύηση
  • Υπαλλήλους στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.

Επισημαίνεται ότι ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντά του εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί σε αργία.

Η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία ή επανόδου εκδίδεται από το αρμόδιο για τον διορισμό όργανο.

Όπως υπογράμμισε όμως ο κ. Βερναρδάκης ''Εχουμε όμως περιπτώσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και είμαστε ήδη σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό ώστε εντός των ημερών να συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια έτσι ώστε να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις.

Ακόμη και εκείνους οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους διότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους από την μη έγκαιρη κρίση από πειθαρχικό συμβούλιο αυτό θα επιβάλει την αργία η οποία προβλέπεται''.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης οποιασδήποτε παρανομίας ή φαινομένου διαφθοράς στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά και στόχος της είναι να θωρακίσει το δημόσιο με νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες.

Πέραν αυτών μάλιστα των πρωτοβουλιών σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε το 2017 την σύνοδο του ΟΗΕ για θέματα διοικητικής διαφθοράς και καταπολέμησης του φαινομένου».

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, με τη σειρά του, έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:

  • Το μέτωπο κατά της διαφθοράς είναι από τα βασικά που έχει ανοίξει η κυβέρνηση.  
  •  Για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων για τους οποίους συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος  «επίορκοι» αφορά ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί αλλά κατηγορούνται για πειθαρχικά αδικήματα, επομένως βρίσκονται ακόμη στη φάση της διερεύνησης τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική κατηγορία.
  • Η ρύθμιση περί αυτοδίκαιης αργίας μόνο για κάποιες βαριές περιπτώσεις και η επιβολή δυνητικής αργίας για όλες τις υπόλοιπες  δεν είναι νέα διάταξη αλλά υπήρχε στο πειθαρχικό δίκαιο  και προ των Μνημονίων. Αυτό αποτελεί άλλωστε πρόταγμα του Διαφωτισμού που έχει υιοθετήσει το δικό μας δίκαιο όσο και τα ευρωπαϊκά σε συμφωνία με το τεκμήριο της αθωότητας.

Για την προστασία όμως του δημόσιου συμφέροντος μπορούσε κάποιος να τεθεί σε δυνητική αργία ενός μηνός ή, όπως έγινε πρόσφατα, με την παράταση που είχε δοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ.Βερναρδάκης τόνισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα νομοθετικής ρύθμισης του θέματος και επανέλαβε ότι επιβάλλεται η άμεση σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων, ίσως και μέχρι την επόμενη εβδομάδα και για τα πρόσωπα που πιθανόν να έχουν επιστρέψει αλλά δεν έχουν κριθεί αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της διαδικασίας αυτής αν συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα καθυστερήσεων και στο μέλλον. 

Ο δημόσιος τομέας, πάντως, βρίθει από τέτοιες περιπτώσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι επέστρεψε στη θέση του εφοριακός υπάλληλος που κατηγορείται για υπεξαίρεση 150.000 ευρώ, ενώ στη θέση του βρίσκεται γνωστός γιατρός νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας που συνελήφθη για φακελάκι και ήδη έχει καταδικαστεί σε πρόστιμο 5.000 ευρώ και φυλάκιση 12 μηνών και το ίδιο θα συμβεί με άλλους τρεις γιατρούς εκ των οποίων ο ένας έχει καταδίκη δύο ετών, ένας ακόμη που εκβίαζε ασθενή πριν την εγχείρηση, αλλά και ένας τρίτος που απουσίαζε μόνιμα απ' τις εφημερίες. 

Εξάλλου, πίσω στην θέση της όμως θα βρεθεί και μια υπάλληλος εφορίας που υπεξαίρεσε 73.000 ευρώ, αλλά και δυο υπάλληλοι δήμων που ο ένας εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις με το αζημίωτο ενώ ο άλλος έχει κατηγορίες για μαστροπεία.