Τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου Νίκος Κοτζιάς, Ιωάννης Κασουλίδης και Σαμέχ Σούκρι. 

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, οι τρεις υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν σταθερά υπέρ της ενίσχυσης της διαβούλευσής τους σε όλα τα επίπεδα, και κατά τη συνάντηση προέβησαν σε επισκόπηση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, σημειώνοντας τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα αυτής της εταιρικής σχέσης. 

Χαιρέτισαν τη βούληση της Αιγύπτου να αναπτύξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς τομείς, ενώ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη η ΕΕ να αναγνωρίσει την πραγματική κατάσταση στη χώρα, να στηρίξει την τελευταία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αλλά και στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Περαιτέρω, ζήτησαν από την ΕΕ να προωθήσει ανταλλαγές στους τομείς του εμπορίου, της διαχείρισης κρίσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων επί περιφερειακών ζητημάτων, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι τρεις υπουργοί εξέτασαν παράλληλα τις εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναδιατύπωσαν τη δέσμευσή τους υπέρ της συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στην προσπάθεια να τερματιστεί η ροή ξένων μαχητών και η παροχή οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στο μέτωπο του προσφυγικού, συμφώνησαν πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ροές που είναι αποτέλεσμα, όπως ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση, της συνεχιζόμενης αναταραχής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισαν την ανάγκη μιας oλιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος και ειδικότερα για την επίλυση των συγκρούσεων.

Όπως αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση:

Οι τρεις χώρες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί – κατά προτεραιότητα – η ανθρωπιστική πτυχή της κρίσης, αποτρέποντας περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, με σκοπό την καταπολέμηση της δράσης των διακινητών. Εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Ειδικότερα για το συριακό ζήτημα, οι τρεις τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής λύσης και εξέφρασαν στήριξη στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν ντε Μιστούρα προς αυτή την κατεύθυνση.Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη στις χώρες της περιοχής για να αντιμετωπισθούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης, καθώς και να επεκταθεί η στήριξή τους στις προσπάθειες της Αιγύπτου να διευκολύνει την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των συριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης, με σκοπό την προώθηση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση σύμφωνα με το Ανακοινωθέν της Γενεύης.

Ως προς τη Λιβύη, οι ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπερναρντίνο Λεόν του εκλεγμένου κοινοβουλίου, καθώς και της κυβέρνησης που ορίστηκε από αυτό έως τον οριστικό σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εξέφρασαν τη σοβαρή τους ανησυχία σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας και απηύθυναν εκ νέου έκκληση για την εφαρμογή μιας στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου, τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξέφρασαν την ισχυρή τους στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης και στη διαφύλαξη της ενότητας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τη σύμπραξη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αποτελούν το μοναδικό ενδεδειγμένο μέσο σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφορικά με το Ιράκ, οι Υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση της χώρας για την επίτευξη σταθερότητας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Χαιρέτισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά από δύο και πλέον χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών αποτελεί σημαντική εξέλιξη, ενώ υπογράμμισαν και την ανάγκη πιστής και πλήρους εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας. Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συμφωνία θα αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας Ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή.

Προέβησαν σε έκκληση για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης ειρηνευτικής λύσης στη Μέση Ανατολή βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια Παλαιστινιακού Κράτους στα κατεχόμενα από τις 4 Ιουνίου 1967 εδάφη, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, το οποίο θα συμβιώνει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με όλες τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προκειμένου η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την περιφερειακή συνεργασία και ευημερία. Υπογράμμισαν ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό καλά εδραιωμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).  Υπογράμμισαν, ειδικότερα, τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Zohr» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου. Συμφώνησαν να προβούν αμέσως σε διαπραγματεύσεις επί των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους.

Επιβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξή τους στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος που θα επανενώσει τη νήσο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση δεν θα είναι μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει επίσης σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.