Στην ανάγκη να υπάρξει μία πολύπλευρη και συνεκτική στρατηγική αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους στάθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Το στοιχείο κλειδί, εξήγησε, για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών είναι η αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων. Βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει, το ΙΚ είναι αδύνατον να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, προτείνοντας την αντιμετώπιση των ζητημάτων χρηματοδότησης των τζιχαντιστών και στρατολόγησης νέων ατόμων, μέσω του διαδικτύου.

Όσον αφορά στο συριακό εμφύλιο, υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί με συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, προκειμένου να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη συριακή κρίση μέσω της άμεσης έναρξης μια πολιτικής διαδικασίας ανοικτής σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η απειλή που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος, υπερθεμάτισε ο κ. Κοτζιάς,  συνεχίζει να υποσκάπτει τη σταθερότητα και την πολιτική δυναμική του Ιράκ και της Συρίας, καθιστώντας την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή εξαιρετικά ρευστή.

Εδώ και καιρό, πρόσθεσε καταλήγοντας, έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι, μέσω του φαινομένου των «ξένων μαχητών» και της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης, τα κύματα αστάθειας γίνονται αισθητά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, σε παγκόσμιο επίπεδο.