Στην ανάγκη καταπολέμησης των αιτίων που προκαλούν τη μετανάστευση στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στην συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη.

Αφού ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε βρεθεί στο επίκεντρο των μεταναστευτικών ροών, αναφέρθηκε στην κατάσταση που δημιουργήθηκε την περασμένη διετία.

Όπως είπε «από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό   τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων αυτών «είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις» και στάθηκε στις αιτίες που του ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους:

Πολέμους και συγκρούσεις - ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αιτίες τους - που εμείς ως παγκόσμια κοινότητα δεν κατορθώσαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός πρότεινε δύο δράσεις προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προσφυγικού:

  • Πρώτον, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή. Και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για να βάλουμε τα θεμέλια για την εθνική συμφιλίωση.
  • Δεύτερον, πρέπει να υποστηρίξουμε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να ιδρύσουμε και διευρύνουμε ένα γενναιόδωρο και ρωμαλέο μηχανισμό μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης.

Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να στηριχθούν οι γειτονικές χώρες της Συρίας «στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών».

«Στην ΕΕ, κάναμε το σημαντικό βήμα να ιδρύσουμε μηχανισμό για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς, οργανώνει τις απαραίτητες υποδομές, περιλαμβανομένων hotspots, για την υποστήριξη του μηχανισμού και τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα βρίσκεται μέσο τριών αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων: Της οικονομικής, της προσφυγικής και της κρίσης ασφάλειας εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε, «ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κρίσεις όπως αυτές, ως χώρες, περιφέρειες και ως παγκόσμια κοινότητα, θα είναι το μέτρο της επιτυχίας μας. Αν τις αντιμετωπίσουμε προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή, υψώνοντας ψηλότερα τείχη και αυξάνοντας τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τότε θα αποτύχουμε».

«Αν κατορθώσουμε - ειδικά εδώ στον ΟΗΕ - να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε» επεσήμανε.