current views are: 3

1 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση03:51

Ο Μεϊμαράκης ανακοινώνει και επιδιώκει να διαμορφώσει τους όρους της μάχης

Αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας πλέον και το τοπίο εις ότι αφορά τους διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου.

Δημοσίευση 03:51’
αρθρο-newpost

Αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας πλέον και το τοπίο εις ότι αφορά τους διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας πλέον και το τοπίο εις ότι αφορά τους διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου. 

Η συνέντευξη τύπου του κ. Μεϊμαράκη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί και η πλατφόρμα για την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς και την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και των δομών του κόμματος, ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρι σε κτήριο στην περιοχή του Κεραμικού, ωστόσο η διαρροή της πληροφορίας οδήγησε σε αναθεώρηση των πλάνων. 

Με την επίσημη ανακοίνωση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος ήταν σαφές ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία εδώ και ημέρες, διαμορφώνεται πλέον και παζλ των υποψηφιοτήτων καθώς οι άλλοι δύο, βέβαιοι, διεκδικητές είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας

Η Όλγα Κεφαλογιάννη επέλεξε να περιμένει ενώ ο Βασίλης Κικίλιας δεν είδε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσπάθειές του για την εξασφάλιση των 50 υπογραφών να καρποφορούν. Και ενώ στο γαλάζιο παρασκήνιο διακινούνται σενάρια για υποψηφιότητα – έκπληξη στο πρόσωπο του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο μόνος που φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να μπει στην κούρσα είναι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ο χρόνος, πάντως, για τους ενδιαφερόμενους κυλά αντίστροφα καθώς μέχρι αύριο το απόγευμα, ώρα 18:00, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα αιτήματα μαζί με τις 50 υπογραφές. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει και επίσημα η μάχη, που ήδη σοβεί στο παρασκήνιο, για την ημερομηνία και τη διαδικασία της εκλογής. 

Άλλωστε, μία από τις παραμέτρους των εσωκομματικών ζυμώσεων, όλο αυτό το διάστημα, δεν ήταν μόνον τα πρόσωπα και ο αριθμός των υποψηφίων αλλά και οι όροι διεξαγωγής της εκλογής. 

Ο κ. Μεϊμαράκης προκρίνει μία διαδικασία που θα απαλλάξει το ταχύτερο το κόμμα από την εσωστρέφεια αλλά και παράλληλα τον εξυπηρετεί, δεδομένου ότι ο ίδιος θα έχει ευκαιρίες που δεν θα έχουν οι αντίπαλοί του, όπως για παράδειγμα την αντιπαράθεση στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα για τις προγραμματικές της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Μεϊμαράκης επιδιώκει, συνεπώς, η διεξαγωγή των εκλογών να γίνει σύντομα ακόμη και στις 18 Οκτωβρίου. Στον αντίποδα, Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας θέλουν περισσότερο χρόνο (κάλπες στις 15 Νοεμβρίου) προκειμένου ο πρώτος να καλύψει την απόσταση από τον Μεϊμαράκη, ο δε δεύτερος να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του πέραν της Βόρειας Ελλάδας. 

Δεύτερο σημείο αιχμής αποτελεί η διαδικασία ψηφοφορίας. Πιθανότητα να μην υπάρξουν ανοικτές λίστες, δηλαδή να μην επιτρέπεται σε κάποιον να πάει και να ψηφίσει την ημέρα των εκλογών, δεν υπάρχει. Ωστόσο, η ανάγκη να αποθαρρυνθούν όσοι δεν συμμετέχουν ευρύτερα στην κεντροδεξιά αλλά και οργανωμένες ομάδες που θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα αποτελεί μεν σημείο σύγκλησης για πολλά στελέχη της ΝΔ αλλά, και αυτό, χωρίζει τους διεκδικητές.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που έχει εδώ και καιρό εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο εκλογής, προκρίνει την αύξηση του ποσού που θα πρέπει να καταβάλουν τα νέα μέλη για να ψηφίσουν. Έτσι, ενώ τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη θα μπορούν να ψηφίζουν με το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ, για τους νέους προτείνεται «κόστος εγγραφής» υψηλότερο (π.χ. 20 ευρώ). Σε ένα κόμμα που ζει συνθήκες έντονης αντιπαράθεσης και με τις καταγγελίες περί επιχειρηματικών εμπλοκών ή στηρίξεων υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στην ημερήσια διάταξη, ένας «κόφτης», ακόμη και οικονομικός για τους ψηφοφόρους μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός. 

Αρνητικός σε αυτή την εισήγηση είναι τόσο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που φιλοδοξεί να προσελκύσει κεντρογενείς και φιλελεύθερους που βρίσκονται εκτός τειχών της Ν.Δ, όσο και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας που επενδύει, αδιακρίτως κόμματος, στη δεξαμενή της Βορ. Ελλάδας αλλά και στην κινητοποίηση οργανωμένων ομάδων νέων που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στα γαλάζια εκλογικά κέντρα.  


σχετικα αρθρα