current views are: 4

1 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση11:06

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Κλειδώνει» αύριο η λίστα των προαπαιτούμενων

Αύριο αναμένεται να συμφωνηθεί η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων που συνδέεται με την αποδέσμευση δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Δημοσίευση 11:06’
αρθρο-newpost

Αύριο αναμένεται να συμφωνηθεί η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων που συνδέεται με την αποδέσμευση δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Αύριο αναμένεται να συμφωνηθεί η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων που συνδέεται με την αποδέσμευση δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι σε πλήρη εξέλιξη και, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθούν περί τις 40 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Αυτό ανέφερε, από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση, ενώ θα προηγηθεί η συζήτηση για τη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ορόσημο στις διαπραγματεύσεις αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν από τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στις δύο λίστες, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η πρώτη θα είναι μία «αρκετά μακρά» λίστα μεταρρυθμίσεων που έχουν «ξεμείνει» από το καλοκαίρι. 

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, πιθανότατα θα περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν μεμονωμένες δράσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στα δύο πρώτα πακέτα.

Τέλος, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, στο οποίο θα είναι παρών, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα συζητηθεί η γενικότερη στρατηγική της νέας κυβέρνησης, αλλά δεν θα τεθούν στο τραπέζι μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος.


σχετικα αρθρα