Την απόφαση του να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Κατά την τοποθέτηση του ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίστηκε με έντονα αντιπολιτευτική διάθεση, κατηγορώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ ( τη συνεργασία με το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά), ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του δεν πρόκειται να μπει στη κυβέρνηση ακόμα και αν στο μέλλον του ζητηθεί. 

Ακόμα, έθεσε δυο προϋποθέσεις για να ψηφίσει τον Νίκo Βούτση στη θέση του νέου Προέδρου της Βουλής. Όπως είπε θα πρέπει να δεσμευτεί πως αυτή η Βουλή θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Κάλεσε δε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση με τη δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει την «αναγέννηση του πολιτικου συστήματος». 

Αναλυτικότερα ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να μην ψάχνει στο κόμμα του για μπακ-απ αλλά να πάει στο ΠΑΣΟΚ που « έχει εμπειρία από αυτά».  Μάλιστα απέρριψε κάθε σενάριο συνεργασίας με το κόμμα της κ. Γεννηματά, παρά όπως είπε το μαράζι που έχουν ορισμένοι εκδοτικοί παράγοντες και εργολάβοι γι' αυτό.

Για τη σύνθεση της κυβέρνησης είπε πως δείχνει να μην έβαλε μυαλό, χρησιμοποιώντας τα ίδια αποτυχημένα πρόσωπα με ελάχιστες εξαιρέσεις. «Πρώην πασόκοι, λαϊκιστές, καλοπαιδα της δεξιάς και γραφικοί ακροαριστεροι αυτή είναι η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.