Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στη Λευκωσία, στις εκδηλώσεις για την 55η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης ο κ. Καμμένος εξήρε το φρόνημα των στρατιωτικών της Κύπρου και αναφέρθηκε στην ανάγκη για δίκαι λύση στο Κυπριακό.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή που για πρώτη φορά σήμερα παρέλασαν οι ήρωες του 1974, οι οποίοι δεν αναγνωρίστηκαν μέχρι τώρα ακόμα και από τη Μητέρα Πατρίδα. Αυτό αποτελεί καθήκον μας και θα το πράξουμε μαζί με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

 Θέλω να πω ότι ήταν σημαντικό το μήνυμα που πέρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που απαιτείται από όλους μας είναι η ενότητα του ελληνικού λαού, του Ελληνισμού - της Μητέρας Πατρίδας και του Κυπριακού Ελληνισμού - για να απαιτήσουμε δύο δίκαια αιτήματα: Το πρώτο είναι η άμεση απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων και το δεύτερο είναι η λήξη αυτής της κοροϊδίας των εγγυήσεων. Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται ούτε εγγυήσεις, ούτε εγγυήτριες δυνάμεις. Στις δημοκρατίες εγγυήτριες δυνάμεις είναι οι πολίτες και η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

 Η διεθνής κοινότητα οφείλει πλέον να εργαστεί για μία δίκαιη λύση που θα ενώσει το νησί και που θα επιτρέψει μια επόμενη παρέλαση να γίνει στο Ριζοκάρπασο, στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στα κατεχόμενα εδάφη. Να ψάλλουμε τον πανηγυρικό στον Απόστολο Ανδρέα. Τότε μόνο θα έχει λυθεί το Κυπριακό.

 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ενώ επισκέφθηκε τον χώρο εκσκαφής του Nord Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.