Δυσαρεστημένο με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Ελλάδα εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο σε έκθεσή του αναφέρει πως ενδέχεται να μην εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης.

Βάσει εσωτερικής ανάλυσης που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το Ταμείο εκτιμά πως ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά γρήγορος. Από τα μέσα Ιουλίου η Αθήνα έχει ψηφίσει μια σειρά από νόμους προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα χρηματοδότηση, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εφαρμοστεί στην πράξη, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση σχετικού άρθρου που περιλαμβάνεται στο τεύχος και που θα κυκλοφορήσει το Σαββάτο.

Στην έκθεση αναφέρεται πως τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά και ως εκ τούτου διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση. Το Ταμείο δείχνει ως βασική αιτία των καθυστερήσεων τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και σημειώνει πως οι παραλείψεις έχουν φέρει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εκτός χρονοδιαγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά το Δεκέμβριο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle που επικαλείται το εν λόγω δημοσίευμα, μέχρι τότε ίσως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ενδέχεται να μην εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να μεταφερθούν στο τέλος του χρόνου.