Επίθεση στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε μέσω της ομιλίας του στην ΚΟ του ΚΚΕ ο γ.γ. του κόμματος Δ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται ο βαρύτατος λογαριασμός του μνημονίου, με τον λαό να πληρώνει για μια ακόμα φορά το χρέος.

Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε χαρακτηριστικά:

Ο λαός χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, δύναμη και κουράγιο, γιατί το επόμενο διάστημα οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τον βαρύτατο λογαριασμό του τρίτου μνημονίου, μαζί φυσικά με τα μέτρα των δύο προηγούμενων μνημονίων, που παραμένουν σε ισχύ.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη έτοιμα τα αντεργατικά – αντιλαϊκά νομοσχέδια, που θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενόψει και της αξιολόγησης του Οκτώβρη από το λεγόμενο «κουαρτέτο». Έρχονται οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, που από του χρόνου θα πιάσει και χαμηλοσυνταξιούχους, οι νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, όπως το ΕΚΑΣ».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «ξεκινάει η συζήτηση για περαιτέρω ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.Έρχονται τα νέα ραβασάκια της εφορίας, με τον ΕΝΦΙΑ του 2015, θεσπίζονται νέα χαράτσια στη φορολογία αγροτών και γίνεται νέα φοροληστεία, με σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους, μικρές επιχειρήσεις, καθώς και για εργαζόμενους με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον κ.  Κουτσούμπα, «η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν το μνημόνιο και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, θα αξιοποιήσουν -ήδη άλλωστε το κάνουν- το εκλογικό αποτέλεσμα για να πουν ότι ο λαός έχει δώσει τη συναίνεσή του, την έγκρισή του, ότι έχει νομιμοποιήσει το βάρβαρο μνημόνιο».

Διατύπωσε δε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο λαός να αποδεχτεί αυτή την -σε βάρος του- ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος»και συνέχισε: 

Το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί ότι αποτελούν ωμή κοροϊδία οι διακηρύξεις όλων των άλλων κομμάτων για ισοδύναμα, αντισταθμίσματα ή παράλληλα προγράμματα, για την αναδιάρθρωση του χρέους και τ’ αναπτυξιακά πακέτα, που δήθεν μπορούν να αμβλύνουν τις βαριές συνέπειες του 3ου μνημονίου. Στην «καλύτερη» περίπτωση, μια ομάδα εργαζομένων θα παίρνει κάτι ψίχουλα και θα το πληρώνουν την ίδια στιγμή όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για «σιγοντάρισμα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση:

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, μέχρι την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ουσιαστικά θα σιγοντάρουν, θα δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, για να περνά χωρίς σκοπέλους το αντιλαϊκό της έργο. Άλλοι θα την πιέζουν και άλλοι θα τη διευκολύνουν να προχωρά όσο γίνεται πιο γρήγορα τις αντιδραστικές αλλαγές.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση «να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αμέσως, τι είδους ανταλλάγματα έχει δώσει και ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει στο ζήτημα της επέμβασης στη Συρία, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το Κόσσοβο και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που συνθέτουν την πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην περιοχή» και επεσήμανε: 

Αυτό δείχνει και η εμπειρία όλων των κρατών. Τους έσυρε στη δίνη οξυμένων αντιθέσεων, ενώ ακόμα και η ανάκαμψη, που σημειώθηκε για παράδειγμα σε άλλα κράτη, δεν μείωσε ουσιαστικά την ανεργία, δεν οδήγησε σε ανάκτηση των οικονομικών απωλειών για το λαό, ούτε σε κατάργηση κάποιων έστω αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, που πάρθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

 Ο κ. Κουτσούμπας ανακοίνωσε, επίσης, τον καταμερισμό ρόλων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ορίζοντας κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, γραμματέα, μέλη της γραμματείας, ενώ για Ζ’ αντιπρόεδρο της Βουλής αποκάλυψε ότι θα προταθεί ο βουλευτής Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης.