Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η δημιουργία του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας απασχολεί την κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές οφείλει εντός του Οκτωβρίου να προχωρήσει στην σύστασή του και να καθορίσει την μορφή και τον ρόλο του. 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι για το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων θα συγκροτηθεί μία Task Force η οποία και θα εξειδικεύσει τον τρόπο και τον σκοπό της λειτουργίας του για τα επόμενα χρόνια. Η Τask Force θα απαρτίζεται από κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους των θεσμών αλλά και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που θα δίνουν τα φώτα τους σε σχέση με τις δρομολογούμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Με βάση την φύση και τον χαρακτήρα του υπό ίδρυση Ταμείου δεν αποκλείεται η εμπλοκή σ’ αυτό και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά καθώς ο πρωθυπουργός του ανέθεσε και την αρμοδιότητα των επενδύσεων, κάτι που συνδέεται άμεσα με τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Ταμείο θα ενσωματωθεί και το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να αφομοιωθεί από τον νέο οργανισμό. Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ πιθανότατα να συνεχίσει την λειτουργία του για τα επόμενα χρόνια καθώς όπως όλα δείχνουν θα κληθεί να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις που ήδη έχει ξεκινήσει.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο Ταμείο θα ενταχθεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κάτι που σημαίνει ότι εντάσσονται σ’ αυτό και οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την συγκρότηση του Ταμείου κι αυτό διότι χωρίς να έχει προηγηθεί η ίδρυσή του δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.