Την ανυπαρξία οράματος και προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να κατευθύνονται κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένους κλάδους με στρατηγικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά:

Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να κατευθύνονται κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένους κλάδους με στρατηγικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες, όπως ο Τουρισμός, η Ενέργεια, ο Πρωτογενής τομέας, η ανάπτυξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ σε αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έχει σχέδιο, όραμα και προοπτική για την ανάπτυξη και ότι δεν πιστεύει στον κυρίαρχο ρόλο των επενδύσεων στην αγορά.

Όπως υποστήριξε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας για το επενδυτικό κλίμα.

Εξάλλου, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει το οτιδήποτε για να δημιουργήσει αρνητικό επενδυτικό κλίμα και ότι έχει έρθει σε σύγκρουση με οποιονδήποτε έχει επενδύσει ή προσπάθησε να επενδύσει, καθαρά για ιδεοληψίες και μικροκομματικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ».

Να θυμηθούμε την πλήρη διάσταση λόγων και έργων για το λιμάνι του Πειραιά; Την αντιμετώπιση της επένδυσης της 'Ελληνικός Χρυσός' στις Σκουριές; Τους χειρισμούς με την υπόθεση των Περιφερειακών αεροδρομίων; Την στάση τους απέναντι στο θέμα της αξιοποίησης του 'Ελληνικού'; Δεν πρόκειται για 'υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος' όπως ισχυρίζονται. Πρόκειται για μια καθαρά ιδεοληπτική στάση, για ιδεολογικές αγκυλώσεις, για αντίθεση σε κάθε τι 'ιδιωτικό' ή 'επιχειρηματικό', για στείρα πρόσδεση στο άρμα του κρατισμού. Είναι το 'αντεστραμμένο είδωλο', της δεξιάς, που απεχθάνεται και αρνείται το στρατηγικό, ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο του κράτους. Στάση εξίσου επικίνδυνη και λανθασμένη.
 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ότι «αντί της βαθιάς τομής στο κράτος με αξιοκρατία, αποκέντρωση, διαφάνεια παντού, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιχείρησης, έχουμε επιστροφή των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και συνεχείς παρεμβάσεις για εγκατάσταση κομματικών εγκάθετων στην διοίκηση».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά:

Αντί της κατάργησης κάθε διοικητικού εμποδίου που στρεβλώνει την αγορά και νοθεύει τον ανταγωνισμό, έχουμε στήριξη κάθε συντεχνιακού συμφέροντος, κάθε παρασιτικού κυκλώματος που στοχεύει στην πρόσδεση στο κράτος. Αντί του σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, έχουμε συνεχώς μέτρα επιβάρυνσης της επιχειρηματικότητας (αύξηση συντελεστή φορολογίας από 26 σε 28% και προκαταβολή του φόρου) και εξόντωσης της μεσαίας τάξης. Αντί της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά έχουμε τα capital controls στις Τράπεζες. 

Με αυτές τις αντιλήψεις και τις πρακτικές, αποδεικνύεται πόσο υποκριτική και ατελέσφορη είναι η στάση του κ. Τσίπρα», σημείωσε και εξήγησε: «Αντ' αυτού:

  • Ο Τουρισμός πλήττεται με την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά και την αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση.
  •  Οι επενδύσεις στην Ενέργεια καθυστερούν και αναβάλλονται, λόγω της στάσης του αρμόδιου Υπουργείου, Χαρακτηριστική η ακύρωση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
  • Στο Υπουργείο που είναι αρμόδιο για τον Πρωτογενή Τομέα κυριαρχούν λογικές της περασμένης 30ετίας.
  •  Στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, οι εγγραφές στο ΓΕΜΗ υποχώρησαν τον Ιούλιο του 2015 κατά 47,7% έναντι του Ιουλίου το 2014. Στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η δημιουργία νέων επιχειρήσεων (και κυρίως μικρομεσαίων) ήταν κατά 23,2% μειωμένη έναντι της περσινής.
  • Το ΕΣΠΑ και τα έργα υποδομών “πάγωσαν”. Έργα που είχαν δηλωθεί ότι θα υλοποιηθούν ως τις 31/12/2015 θα μείνουν ημιτελή και κινδυνεύουν να χαθούν πόροι 2,5-3 δις ευρώ.
  • Ακόμη και για τα 35 δισ. των Διαρθρωτικών Ταμείων που συγκροτούν το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, δεν υπάρχει επεξεργασία στρατηγικής, επιλογή έργων, δράσεων και προτεραιοτήτων".


Η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών εξειδίκευσης και διαλόγου με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, επιδιώκοντας μια ευρύτερη συμφωνία για την διεκδίκηση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας που παρουσίασε στην προεκλογική περίοδο.

Παράλληλα θα αναληφθούν, όπως είπε, πρωτοβουλίες για ένα Σχέδιο Ανάπτυξης για κάθε Περιφέρεια της χώρας, το οποίο θα συνδέεται και με νέες προτάσεις οικονομικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με τις όμορες χώρες σε συγκεκριμένους τομείς.