current views are: 3

2 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση13:45

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα – Νομοθετικό «σπριντ» για 40 μεταρρυθμίσεις

«Κληρώνει» στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group η λίστα με τα προαπαιτούμενα για τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που απορρέουν από το πρώτο πακέτο, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Δημοσίευση 13:45’
αρθρο-newpost

«Κληρώνει» στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group η λίστα με τα προαπαιτούμενα για τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που απορρέουν από το πρώτο πακέτο, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

«Κληρώνει» στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group η λίστα με τα προαπαιτούμενα για τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που απορρέουν από το πρώτο πακέτο, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, με τους δανειστές να πιέζουν μαζί με τον… χρόνο.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι σε πλήρη εξέλιξη όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος της Κομισιόν και σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθούν περί τις 40 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν τη λίστα και θα ακολουθήσει η διαδικασία για τη συμφωνία επί του δεύτερου πακέτου. «Τα πράγματα θα πάνε γρήγορα», είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, στον οποίο οι εταίροι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των δράσεων. Και διευκρίνισε ότι το πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη μεταρρύθμιση του κράτους και ορισμένες «εκκρεμότητες» του καλοκαιριού.

Σημειώνεται ακόμη, ότι στο Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 και για τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος.

Οι πιέσεις των δανειστών είναι, πάντως, ήδη ασφυκτικές. Κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής τον μόνιμο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία του προγράμματος, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα για το ελληνικό χρέος.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί, όπως δημοσίευσε το γερμανικό Der Spiegel, ότι λόγω εκλογών δεκάδες εφαρμοστικοί νόμοι δεν έχουν εκδοθεί κάτι που θα καθυστερήσει την αξιολόγηση άρα και τα 3 δισ. της δόσης που αναμένει η Ελλάδα. 

Ορόσημο στις διαπραγματεύσεις αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν από τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, διευκρίνισε ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος, πιθανότατα θα περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν μεμονωμένες δράσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στα δύο πρώτα πακέτα.

Η ελληνική Βουλή ανοίγει ξανά τη Δευτέρα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους βουλευτές να πρέπει άμεσα να σηκώσουν μανίκια, αφού η ψήφιση των προαπαιτουμένων πρέπει να είναι άμεση…

 

 


σχετικα αρθρα