Ρίχνοντας καρφιά προς την κυβέρνηση, διαψεύδει η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δημοσιεύματα με τα οποία της καταλογίζονται ευθύνες για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση προέδρων και αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Εάν αναζητούνται υπαίτιοι για τον μη ορισμό προσώπων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης πριν την έναρξη του Δικαστικού έτους, στις 16/9/2015, αυτοί θα πρέπει να αναζητηθούν στα πρόσωπα των μελών της κυβέρνησης. Εκτός εάν η νέα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το δόγμα ”για όλα φταίει η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής”», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε γραπτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής.

Στην ίδια ανακοίνωση, η κυρία Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τη Βουλή εστάλησαν με περίπου 1,5 μήνα καθυστέρηση σε σχέση με τα οριζόμενα στο νόμο, και, ειδικότερα, εστάλησαν στις 8 Ιουνίου 2015 αντί του τέλους Απριλίου που ορίζει ο νόμος ως απώτατη προθεσμία», και παραθέτει χρονολογικά τις ενέργειες που έγιναν άμεσα, όπως τονίζει, στην Διάσκεψη των Προέδρων για το θέμα αυτό.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε στα χέρια του από τις 8/7/2015 και τις 5/8/2015, αντιστοίχως, τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε σε ορισμό προέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης (την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση χωρίς καν να ενημερώσει την πρόεδρο της Βουλής).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων πρέπει να είναι ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία 4/5, η οποία δεν επετεύχθη σε καμία από τις σχετικές συνεδριάσεις. Η γνώμη της Διάσκεψης δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Περαιτέρω, αν παρέλθει δίμηνο από την αποστολή των προτάσεων της κυβέρνησης χωρίς να γνωμοδοτήσει η Διάσκεψη, η κυβέρνηση μπορεί, σύμφωνα με τον νόμο, να προβαίνει στους σχετικούς διορισμούς χωρίς να γνωμοδοτήσει η Διάσκεψη», τονίζεται.

Τέλος, σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Βουλής είχε ενημερώσει για την εκκρεμότητα αυτή και την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, στην επίσημη συνάντησή που είχε μαζί της στις 29 Αυγούστου.