«Κλείδωσε» η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 + 1 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος επισήμανε ότι η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, επικύρωσε έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, θα υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη δέσμη υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.

Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε περίπου μία ώρα, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

To δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα ακολουθήσει θα είναι πιο «βαρύ» αφού θα περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. To τελευταίο ζήτημα αποτελεί ορόσημο στις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. 

Επιπλέον, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν από τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Εκεί, ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 και για τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος.