Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, να μπλοκάρει ως εκπρόθεσμη την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη για την ηγεσία του κόμματος, επειδή καθυστέρησε 8 λεπτά να καταθέσει τον φάκελο με τις 50 υπογραφές. Αύριο στις 09:30 το πρωί θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΕΦΕ της ΝΔ για να επανεξεταστεί το θέμα. 

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε ένσταση επί της απόφασης, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να απορριφθεί, εφόσον όλοι οι άλλοι υποψήφιοι με δηλώσεις τους τόνισαν ότι πρέπει να είναι και εκείνος υποψήφιος και δεν πρέπει να ισχύσουν τυπολατρικές πρακτικές. 

Και  οι τρεις υποψήφιοι τάχθηκαν υπέρ της ανάκληση της απόφασης της ΚΕΦΕ, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κάνει λόγο για «λάθος» και να καταγγέλλει τον κ. Παπαμιμίκο ότι «λειτουργεί αυτόνομα». Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση της επιτροπής, ο γενικός διευθυντής του γραφείου του κ. Μεϊμαράκη παρενέβη και ζήτησε να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα Γεωργιάδη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να είναι υποψήφιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, διαφωνόντας με τον αποκλεισμό, εφόσον έχει τις απαραίτητες υπογραφές. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε γράψει από την αρχή στο Twitter του ότι «ευτυχώς έγινε δεκτή η υποψηφιότηατα», μετά την ανατροπή των γεγονότων έκανε λόγο για «υπερβολική προσκόλληση στους τύπους από την ΚΕΦΕ»

Την οργή του εξέφρασε με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χρακτηρίζοντας «αψυχολόγητη, λαθεμένη και τραυματική για την παράταξη» την απόρριψη της υποψηφιότητας του κ. Γεωργιάδη. 

Βέλη εναντίον του προέδρου της ΚΕΦΕ και γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, στέλνοντας το μήνυμα: «Λάθος κ. Παπαμιμίκο και μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Βλάψατε την παράταξη». 

Πυρά εξαπέλυσε δεκάδες στελέχη της ΝΔ, όπως ο Βασίλης Κικίλιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Πρέπει να υπερέχουν οι δημοκρατικές διαδικασίες, δεν μπορεί να κυριαρχεί η τυπολατρία» τόνισε στο newpost ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης «πρέπει να είναι υποψήφιος». 

«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη. Σεβαστό το "γράμμα του νομού" αλλά τώρα προέχει η ουσία», ήταν το σχόλιο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νότη Μηταράκη, ενώ και ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση και ζήτησε οι τρεις υποψήφιοι να απαιτήσουν να είναι υποψήφιος ο κ. Γεωργιάδης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έλεγε: "Αψυχολόγητη, λαθεμένη και τραυματική για την ΝΔ απόφαση. Ελπίζω να την αλλάξουν αμέσως".