Ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Οι εργασίες της συνεδρίασης άνοιξαν με ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας στο ξεκίνημά του τόνισε ότι "έχουμε καθαρή εντολή τετραετίας για να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις".

Ο πρωθυπουργός τόνισε: "Για την υπόθεση του χρέους δεν θα ενεργοποιήσουμε σύμμαχους μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο το κόσμο. Καλώ τη ΝΔ να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια. Αν όμως επιμένουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, καλύτερα να παραμείνουν σιωπηλοί. Η ΝΔ αντί να παίζει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης, την καλώ να παραδεχτεί την αλήθεια και τις ευθύνες της στην υπόθεση του χρέους. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπήρξε ένα κατάλληλο βήμα για τη διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους".

Συνέχισε με τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη: "Η κυβέρνησή μας και ο  ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην πρωτοπορία για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Θα αλλάξουμε τη χώρα και θα πρωταγωνιστήσουμε στον αγώνα για αλλαγή της Ευρώπης" και συνέχισε λέγοντας "η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε τον τόπο θα είναι το παλιό κατεστημένο. Με δεδομένη την επιθυμία του ελληνικού λαού να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τις τομές και αλλαγές. Ο ελληνικός λαός δικαίωσε και τη μάχη που δώσαμε, αλλά και τη δύσκολη επιλογή που κάναμε". 

Για το μεταναστευτικό: "Τοποθετηθήκαμε στον ΟΗΕ από ουμανιστική και ριζοσπαστική σκοπιά στο μεγάλο ζήτημα των προσφυγικών ροών. Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να απαλύνουμε τον πόνο των προσφύγων και να στηρίξουμε τα νησιά μας".

O πρωθυπουργός "επέστρεψε" στη συμφωνία και το χρέος: "Έχουμε ανοιχτές μάχες στο πλαίσιο της συμφωνίας, όσο πιο γρήγορα ολοκληρώσουμε την α' αξιολόγηση, τόσο πιο γρήγορα θα συζητήσουμε το χρέος. Η πολιτική μας δεν περιορίζεται στη συμφωνία, υπάρχουν πολλά μέτωπα και αναγκαίες τομές. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ποιους εκπροσωπούμε".

"Η κυβέρνηση πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες, να ακούει την κοινωνία, να μεταφέρει την κριτική και την επιβράβευση, συνέχισε, αντίθετα η KO πρέπει να είναι το αυτί και το μάτι του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης όχι μόνο μέσα στη βουλή αλλά και μέσα στην κοινωνία".

Συνέστησε στους βουλευτές του "όλοι να είμαστε προσεκτικοί διότι ο αντίπαλος καραδοκεί. Διότι είμαστε όλοι και όλες στο στόχαστρο. Όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς πολιτική συνεννόηση. Διότι είναι ακριβώς αυτές οι πρακτικές που μας οδηγούν σε παλινωδίες και λάθη. Πρέπει να απαντάμε στα προβλήματα άμεσα και όχι στον επικοινωνιακό αντίκτυπο. Όπου υπάρχουν λάθη, θα πρέπει να τα διορθώνουμε αμέσως. Θα ακούσουμε πολλά, μεγάλη παραπληροφόρηση. Δεν πρέπει να είμαστε αμυντικοί, δεν πρέπει να χαριστούμε σε κανέναν. Θα εξηγούμε και ο στόχος μας θα είναι πάντα τα συμφέροντα των πιο αδύναμων". 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες της διακυβέρνησης: "Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά θα λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ας μην ξεχνάμε ότι τη νίκη την έδωσε η εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ εκπροσωπούμε αυτούς και τα συμφέροντά τους. Αυτό προϋποθέτει ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία. Βασικός μας στόχος να βγούμε το συντομότερο από την επιτροπεία. Στο τέλος θα πρέπει λειτουργώντας με εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και συντροφικότητα, με δημοκρατία, να σεβόμαστε την συλλογική βούληση".

Για τις αντίθετες φωνές στην ΚΟ: "Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μας. Για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Για να μπορούμε να έχουμε κοινή φωνή και κοινή δράση. Στόχος μας παραμένει: Η Ελλάδα και η Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας. Να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνική χειραφέτηση".