Στην... κουλτούρα φοροδιαφυγής που υπάρχει στην Ελλάδα αναφέρθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξη της στη Huffington Post.

Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε την θέση του ΔΝΤ περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος και για την έκθεση του ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν είπε ποτέ «να διαγραφούν» αλλά «να αναδιαρθρωθούν» τα δάνεια προς την Αθήνα. «Με αυτό το επίπεδο χρέους, με αυτό το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών, με την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικού προορισμού, όλοι γνωρίζουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει».

 

Η διευθύντρια του ΔΝΤ σημειώνει πως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε μια νομισματική ένωση, πρακτικά οδηγεί σε απώλεια ενός εργαλείου κατά της ύφεσης, καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση του νομίσματός της, ενώ άλλες χώρες, εκτός νομισματικής ένωσης, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. «Κάνοντας υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός», είπε χαρακτηριστικά.

Οπότε, τόνισε, πρέπει να επαναφέρεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύοντας πάνω στο κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, αλλά και την Ελλάδα. Παράλληλα, βελτιώνεις τη συνολική οικονομία αναδιαρθρώνοντας όλα τα επίπεδά της, ώστε να την κάνεις πιο ευέλικτη και θετική στην καινοτομία.

«Αυτή την επιλογή, η Ελλάδα δεν την έχει κάνει ακόμα», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Σημείωσε επίσης ότι αυτό που καθιστά την Αθήνα μια ειδική περίπτωση στη Ευρωζώνη, είναι ότι υπάρχει μια κουλτούρα του να μην συνεισφέρεις στην κοινωνία πληρώνοντας φόρους.

«Στο πλαίσιο του Συντάγματος, ολόκληρη η ναυτιλία είναι απαλλαγμένη από τους φόρους. Και με το πέρασμα του χρόνου, ο ορισμός της ναυτιλίας διευρύνθηκε σταδιακά. Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλίας, για να πληρώνονται φόροι. Είναι λίγο αλλόκοτο. Σε κάποια φάση, 18 μήνες πριν, η ναυτιλία προσφερόταν να συνεισφέρει με φόρους, επειδή δεν πλήρωνε. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ΔΝΤ.