Έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι στις 12.30 μετά τη πρωτοβουλία του κ. Παπούλια και κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό. Όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων στην ΕΕ και την πορεία της χώρας». Από χθες, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα επιτελεία των κομμάτων καθώς ακόμη δεν έχει γίνει σαφές τι ακριβώς θα συζητηθεί.

Οι πληροφορίες θέλουν στο τραπέζι της σύσκεψης να βρίσκεται η συναίνεση, το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με τη συμμετοχή προσώπων που δεν είναι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και-έστω και αμυδρά- το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας,

Χθες, μετά τις δηλώσεις Σαμαρά ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε στο γραφείο του τους στενούς του συνεργάτες. Τον Γιάννη  Ραγκούση, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Παύλο Γερουλάνο, τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Μιχάλη Καρχιμάκη, τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, τον Κώστα Θέο και τον Νίκο Αθανασάκη. Η σύνθεση και μόνο αποκαλύπτει ότι το θέμα της συζήτησης είναι άκρως… παπανδρεϊκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr ο πρωθυπουργός:

* Ανακοίνωσε στους συνεργάτες του πως στο συμβούλιο των αρχηγών θα κάνει γενναία αυτοκριτική.
* Ανακοίνωσε στους συνεργάτες του πως θα προτείνει κοινό ανακοινωθέν και θέματα συμφωνίας όλων ή μερικών
κομμάτων.

* Ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι έχει έτοιμο κατάλογο προσώπων κοινής αποδοχής, για να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη τις ερχόμενες 15 ημέρες.

Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι να κάνει μία κίνηση που δε θα μπορεί να την απορρίψει ο Αντώνης Σαμαράς και αν το κάνει να είναι αυτός που θα έχει την ευθύνη των εκλογών.

Η διαρροή των σχετικών πληροφοριών έχει δημιουργήσει πανικό στο ΠΑΣΟΚ. Τα πορτοκαλί έχουν ανάψει με τους
υπουργούς να ψάχνουν ποιοί θα είναι αυτοί που θα παραχωρήσουν τη θέση του σε τεχνοκράτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα του πρωθυπουργού είναι ο Τάκης Αράπογλου, ο Απόστολος Ταμβακάκης, ο Γιάννης Στουρνάρας κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη απόλυτη μυστικότητα. Έχει απλώσει τον τραχανά και θέλει να μπορεί να τον μαζέψει ή να τον απλώσει κι άλλο, ανάλογα με την τροπή που θα πάρει η συζήτηση στο συμβούλιο των αρχηγών.