Με βασικό μέτωπο κατά του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου -ένα θέατρο πολέμου, στο οποίο μάλλον θα δούμε πολλά επεισόδια το αμέσως προσεχές διάστημα -αλλά και με μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του- ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πριν λίγο την πρώτη, μετά το ταξίδι του στις Η.Π.Α., δημόσια τοποθέτηση, με την οποία ανοίγει ατύπως την τριήμερη πολιτική αντιπαράθεση των προγραμματικών δηλώσεων. Με στρατηγικό σχέδιο, να αλλάξει θεμελιωδώς η Ελλάδα μέσα στην τετραετία –και η τελευταία αυτή λέξη («τετραετία») ειπώθηκε τέσσερις φορές από τα χείλη του πρωθυπουργού.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα εξαπολύσει επίθεση κατά της κρατικοδίαιτης ελίτ, που διατηρούσε προνομιακή, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, με ΜΜΕ και τράπεζες, και θα επιχειρήσει να την πλήξει όπου την… βρει: σε off shore εταιρείες, σε λίστες φοροδιαφυγής κλπ. Όμως, ο πρωθυπουργός έκανε και μια αναφορά που θα συζητηθεί, όταν είπε ότι τα συμφέροντα αυτά είναι η πραγματική αντιπολίτευση, και όχι η ΝΔ…

Ο πρωθυπουργός έδωσε, ταυτόχρονα, και μια πρόγευση των όσων θα πει τη Δευτέρα το βράδυ, μια πρόγευση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων της τετραετίας εν τέλει: γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, σύντομα η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και η συζήτηση για το χρέος (με συμμάχους από το εξωτερικό πλέον), προσέλκυση επενδύσεων –σε αυτό το τελευταίο, με τρεις όρους: σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, τους εργαζομένους και τη δημόσια περιουσία. Επιπλέον, η κυβέρνηση, υποσχέθηκε, θα ρίξει βάρος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την έλευση των προσφύγων αλλά και στο παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα: υγεία, παιδεία, φορολογικό σύστημα, κονδύλια ΕΣΠΑ κ.α.

Μόνον έτσι, η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές, θα μπορέσει να βγει από τη μέγγενη της εποπτείας, ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του. Ενώ ζήτησε να μην ξεχνούν οι βουλευτές σε ποιους δίνουν λόγο (τους πολίτες, και δη τα στρώματα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ), αντιθέτως «δεν λογοδοτούμε στα δελτία των ειδήσεων», μια φράση που ενισχύει την εντύπωση ότι ο πόλεμος με συστημικά ΜΜΕ αρχίζει…

Παίρνοντας μάλιστα αφορμή από το παραθυράκι επιστροφής στο Δημόσιο επίορκων υπαλλήλων, που καλώς έκλεισε, όπως είπε παίρνοντας το μέρος του Παναγιώτη Κουρουμπλή, προέτρεψε ωστόσο στο μέλλον οι αντιδράσεις να είναι ταχύτερες και να μην έχουν ως αφετηρία τους, την ανάδειξη του θέματος από τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέστησε ακόμη υπομονή στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης (και, άρα, της αλλαγής εκλογικού νόμου), ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απαιτώντας σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων.

Ενόψει πάντως της ψήφισης των μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός επεχείρησε να τονώσει το ηθικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, είπε μάλιστα σε ένα σημείο της ομιλίας του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε το πρωτοφανές να κερδίσει σε 14 μήνες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (δύο εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, δημοψήφισμα).