Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Ο πόλεμος ξεκίνησε. Με ευθείες βολές κατά των αντιπάλων τους και πολλές αναφορές στην μέχρι τώρα πορεία τους στην πολιτική αλλά και το κόμμα άρχισε η προεκλογική περίοδος στη ΝΔ.

Τα στρατόπεδα έχουν στηθεί και οι στρατιώτες (βουλευτές και στελέχη) έχουν ήδη λάβει τις πρώτες εντολές για την μάχη κυρίως των εντυπώσεων.

Στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχουν ήδη καθορίσει τους βασικούς άξονες επίθεσης προς τους άλλους υποψήφιους και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί κανέναν. Βασικό όπλο της πλευράς Μεϊμαράκη η πορεία του Βαγγέλη στο κόμμα, το γεγονός ότι κατείχε κομματικές θέσεις, από πρόεδρος νεολαιών, ΟΝΝΕΔ γραμματέας κλπ και το βασικό μότο θα είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν εγκατέλειψε ποτέ την παράταξη για κανένα προσωπικό συμφέρον.

Οι βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Μεϊμαράκη θα αναφέρονται συχνά στις επιδόσεις του ως γραμματέας του κόμματος, τις επιδόσεις του στην εγγύηση της ενότητας της παράταξης αλλά και την ουδέτερη στάση που είχε τηρήσει στις προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ το 2009.

Αυτά στην άμυνα... γιατί στην επίθεση τα πράγματα αλλάζουν .Η πλευρά Μεϊμαράκη θα επιτεθεί τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Απόστολο Τζιτζικώστα που θεωρούν και τους βασικότερους αντιπάλους.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα προσπαθήσουν να αποδημήσουν το προφίλ που θέλει να χτίσει ο ίδιος –ότι δηλαδή δεν πρέπει να συνδέεται με τον πατέρα του και την αδερφή του – κάνοντας συχνά λόγο για μια πολιτική διαδρομή που είναι ο ορισμός του «πολιτικού τζακιού και γόνου».

Επόμενη κίνηση η αποδόμηση του προφίλ του νεοφιλελευθερισμού και της μετριοπάθειας που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης.

Η πολιτική διαδρομή του κ Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την παρουσία του σε κυβερνητικές θέσεις –υπουργός, υφυπουργός – και όχι από την  παρουσία του σε κομματικές θέσεις που θα ωφελούσαν περισσότερο τη ΝΔ από τον ίδιο, αναμένεται να υποστηρίξουν πολλάκις οι στρατιώτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Επόμενος αντίπαλος ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Και εκεί «το παρελθόν δείχνει τον δρόμο» αναφέρουν συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αφού ο κ. Τζιτζικώστας είχε αποχωρήσει από τον κομματικό μηχανισμό πριν κάποια χρόνια ενώ είχε μπει και στο κάδρο των «ανταρτών» στις εκλογές για την περιφέρεια. Ο κ.Τζιτζικώστας είχε επιλέξει αρκετές φορές να είναι αντίθετος με την «κομματική γραμμή» για να εξυπηρετήσει την δική του προσωπική στρατηγική και συμφέρον.

Σημαντικό όπλο για την πλευρά Μεϊμαράκη απέναντι στον κ.Τζιτζικώστα θα είναι και το γεγονός ότι δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί τη ΝΔ στη βουλή κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ΝΔ.

Επιπλέον οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη θα στοχοποιήσουν και την αποχή του περιφερειάρχη από τις κομματικές διαδικασίες στα «δύσκολα» του κόμματος και όταν υπήρξε ανάγκη συστράτευσης από όλα τα στελέχη. Η μικρή εμπειρία που έχει ο κ. Τζιτζικώστας στη βουλή θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ των δύο με την πλευρά Μεϊμαράκη να εκτιμά ότι αυτά θα γείρουν τελικά την πλάστιγγα προς την επικράτηση του νυν προέδρου της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές.