current views are: 6

5 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση03:59

Ο Τσίπρας ανακοινώνει αναστολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και ψάχνει ισοδύναμα

Ψάχνουν για ισοδύναμα στην κυβέρνηση για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αλλά και η πώληση του ΑΔΜΗΕ. 

Δημοσίευση 03:59’
αρθρο-newpost

Ψάχνουν για ισοδύναμα στην κυβέρνηση για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αλλά και η πώληση του ΑΔΜΗΕ. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ψάχνουν για ισοδύναμα στην κυβέρνηση για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αλλά και η πώληση του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τρόπους για να μπορέσει να καταργήσει όπως τουλάχιστον υποσχέθηκε προεκλογικώς τον ΦΠΑ ύψους 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέτρο που βρίσκεται σε αναστολή ως τις 20 Οκτωβρίου. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής θα εκφωνήσει απόψε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και αναμένεται να αναφερθεί στην αναζήτηση ισοδυνάμου για το 23% στο ΦΠΑ στην εκπαίδευση με ταυτόχρονη αναστολή του. Επιδίωξή του είναι να καταδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει ένα “παράλληλο πρόγραμμα” επικεντρωμένο στην κοινωνική πολιτική με αιχμή την υγεία, την εργασία και την παιδεία κι έρευνα, χωρίς ωστόσο να καθυστερεί στην υλοποίηση και εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι θα προχωρήσει και σε συνταγματική αναθεώρηση, στο πλαίσιο της οποίας θα αλλάξει και ο εκλογικός νόμος. Ωστόσο οι αλλαγές αυτές θα προχωρήσουν μόνο όταν θα κλείσουν καυτά ζητήματα για την επιβίωση της κυβέρνησής του, όπως η πρώτη αξιολόγηση και ακολούθως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Ειδικά για τις τράπεζες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι με την ανακεφαλαιοποίηση θα φύγει πλήρως κάθε κίνδυνος για κούρεμα στις καταθέσεις των πολιτών.  

Δεν θα παραλείψει βεβαίως να αναφερθεί και στο κρίσιμο ζήτημα του χρέους αφού προηγουμένως μεταφέρει στην Ολομέλεια της Βουλής την εμπειρία του από την διεθνοποίηση του ζητήματος κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Τσίπρας θα πει ότι αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει και επισήμως η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους κάτι που προβλέπεται στην συμφωνία και ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει συμμάχους της τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, θα επισημάνει ότι η ΝΔ στο διάστημα που εκείνος βρισκόταν στις ΗΠΑ έκρινε σκόπιμο να υποβαθμίσει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος. 

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η κυβέρνηση καλείται να περάσει επιτυχώς τον πρώτο κάβο με τα προαπαιτούμενα καταθέτοντας βαρύ πολυνομοσχέδιο στην Βουλή. 

Η ψηφοφορία που θα γίνει αποτελεί και το πρώτο τεστ συνοχής για την κυβέρνηση η οποία πλέον με τους μόλις 155 βουλευτές αθροιστικά δεν διαθέτει αυξημένη πλειοψηφία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας για να αποφύγει τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας πρότεινε χθες αιφνιδιαστικά την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για την θέση της γραμματέως, ορίζοντας τους διεκδικητές του αξιώματος Χρήστο Μαντά και Σωκράτη Φάμελλο ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μαζί με την Φωτεινή Βάκη

Να σημειωθεί ότι το Μαξίμου είχε αντιρρήσεις για την επανεκλογή Μαντά στην θέση του γραμματέα και θεωρούσε καλύτερη επιλογή τον κ. Φάμελλο, επειδή ο πρώτος ως μέλος της ομάδας των 53 δεν απέτρεψε ορισμένα “παρών” σε κρίσιμες ψηφοφορίες για την συμφωνία με τους δανειστές. Για να αποφευχθούν ωστόσο τα παρατράγουδα, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην στηθούν κάλπες -όπου θεωρούνταν βέβαιη η επικράτηση του κ. Φάμελλου- και να οριστεί τρίτο πρόσωπο για να αναλάβει τα καθήκοντα γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας.


σχετικα αρθρα