Την απόφασή του να παραμείνει στην Ελλάδα και να είναι πολιτικά ενεργός ανακοίνωσε μέσω της συνέντευξής του στη Real news o πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, μάλιστα, επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για την ίδρυση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής κίνησης, υπογραμμίζοντας ότι το μοντέλο των εθνικών κομμάτων έχει τελειώσει. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη: 

Η ενεργή πολιτική μου παρέμβαση δεν θα πάρει τη μορφή της ίδρυσης ενός ακόμα εθνικού κόμματος. Το αδιέξοδο της χώρας μας αντανακλά το αδιέξοδο της Ευρώπης. Το «μοντέλο» των εθνικών κομμάτων,τα οποία επιδιώκουν «λυκοφιλίες» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει τελειώσει. 

Διατυπώνει μάλιστα την προθεση του να συμμετάσχει στα πολιτικά δρώμενα της χώρας τονίζοντας ότι '' θα μείνω στην Ελλάδα και θα πα-ραμείνω πολιτικά ενεργός. Το μάθημα που έμαθα τη χρονιά που πέρασε είναι ότι το να είναι κανείς πραγματικά πολιτικά ενεργός στην Ελλάδα απαιτεί την ενεργοποίησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο - και μάλιστα πέραν των στενών ορίων της ευρωπαϊκής Αριστεράς''.

Την ίδια στιγμή, ο τέως υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι δεν θα εκπλαγεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώξει ανασυνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι'' ,μετά τις εξελίξεις που ακολούθησαν το δημοψήφισμα και τον τρόπο που οι ηττημένες
δυνάμεις του «Ναι» αποκαταστάθηκαν εν μια νυκτί, τίποτα δεν θα με εκπλήξει''.

Ο κ.Βαρουφάκης κρίνει επίσης ''άνευ σημασίας την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην σύνοδο-αρχηγών κρατών του ΕΣΚ. Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν θα καταφέρει να σταματήσει την καθοδική της πορεία, καθώς έχει απωλέσει τόσο την αναλυτική της ικανότητα όσο και το πολιτικό ήθος που κάποτε διέθετε. Ο πρωθυπουργός μόνο να χάσει έχει μέσα από μια τέτοια έστω και μερική προσχώρηση''.