Στην ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις αναφέρεται η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, τονίζοντας ότι τώρα έρχονται οι μεγάλες περικοπές. 

Η Handelsblatt με τίτλο ''Ορκίστηκε η νέα Βουλή στην Αθήνα'' επισημαίνει ότι ''η νέα κυβέρνηση δεν έχει πλέον χρόνο για χάσιμο και πρέπει να προχωρήσει τάχιστα με τις ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. 

Σε πιο δηκτικό μοτίβο, η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel υπογραμμίζει οτι ''ο Τσίπρας προετοιμάζει τους Έλληνες για σκληρές περικοπές'', έχοντας την επιθυμία να ξεκινήσει άμεσα  τις διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους. Πριν από αυτά όμως, υποστηρίζει η εφημερίδα, προτίθεται να εκπληρώσει τους όρους των πιστωτών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Με τίτλο ''Ο Τσίπρας προαναγγέλλει δύσκολες αποφασεις'' η Frankfurter Rundschau υποστηρίζει ότι τώρα στόχος του έλληνα πρωθυπουργού είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης των δανειστών όσο τον δυνατόν γρηγορότερα για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Tέλος, η Die Welt επισημαίνει στον τίτλο της : "Ο Τσίπρας υπόσχεται τάχιστη υλοποίηση του προγράμματος"

Σημειώνει, επίσης, στο άρθρο ότι '' μέσω της άμεσης εφαρμογής του προγράμματος βοήθειας ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να οδηγήσει τη χώρα του πίσω στις αγορές. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξελθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τον έλεγχο και να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές''