Με την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το βράδυ της Τετάρτης, εισερχόμεθα σε μια πολιτική περίοδο που όμοιά της δεν έχουμε ματαζήσει. Η κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών  που την στηρίζουν, θα κληθούν να εφαρμόσουν, χωρίς παρεκκλίσεις, μια πολιτική με την οποία διαφωνούν. Να περάσουν μέτρα που απεχθάνονται. Που ουδέποτε είχαν φανταστεί ότι θα κληθούν και θα αναγκαστούν να υλοποιήσουν.  

Ωστόσο αυτή θα είναι η πραγματικότητα. Το ασφαλιστικό θα αλλάξει, κάποιες συντάξεις θα μειωθούν, οι αγρότες θα πληρώσουν, οι πολίτες και πάλι θα υπερφορολογηθούν. Κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες δεν τηρηθούν- ως πρώτη από αυτές διαφαινόταν ότι θα ήταν η δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «πάγωμα» του μέτρου με σχετική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθήσει τα μέτρα να περάσουν ανώδυνα, όσο και αν διαπραγματευτεί- και δεν αμφισβητούμε ότι θα το πράξει- μέτρα θα υπάρξουν. Τα όσα προβλέπονται από το νέο Μνημόνιο, θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας. Το έχει πει και το επαναλαμβάνει συχνά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συμφωνία με τους εταίρους- δανειστές θα τηρηθεί.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ελαφρύνουν το τοξικό μείγμα των μέτρων που έρχονται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα σε τομείς που δεν σχετίζονται άμεσα με τις μνημονικές δεσμεύσεις, ενώ ταυτοχρόνως σηματοδοτούν την πρόθεσή της για διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη.  

Ακόμη και αν η προφυλάκιση του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, θεωρηθεί τυχαίο (χρονικά) γεγονός, τα όσα ακολούθησαν είναι ενδεικτικά των προθέσεων.  

Ακολούθησε η είδηση για παραπομπή 35 ατόμων για την υπόθεση του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τη συνολική ζημιά για το Δημόσιο να υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και πλειάδα δημοσιευμάτων για την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.  

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, το χτύπημα της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ρεμούλας και της φοροδιαφυγής, καλό είναι. Έστω και αν γίνει ως αντίβαρο σε σκληρά οικονομικά μέτρα…