Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον η ''καυτή πατάτα'' της αναστολής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς, όλες οι μαρτυρίες των προσώπων που γνωρίζουν συγκλίνουν στο ό,τι ανάμεσα στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού το βράδυ θα είναι και αυτή του ''φρένου'' στο μέτρο που έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων από την στιγμή που ανακοινώθηκε μέσα στο καλοκαίρι.

Κύκλοι από το υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ιχθύος και παραπέμπουν στις βραδινές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν στο newpost ''ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σχετικά το βράδυ, βάζοντας τέλος στα σενάρια και την παραφιλολογία''. 

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε αναδειχθει σε μεγάλο ''αγκάθι'' της κυβέρνησης, κάνοντας ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τονίζει μετ' επιτάσσεως στη διάρκεια κλειστών συμβουλίων την ανάγκη για άμεση επίλυσή του.

Το Σαββατοκύριακο, πάντως, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, όσον αφορά τη συζήτηση για το ΦΠΑ 23% που οδήγησε χθες Κυριακή στην ανακοίνωση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της αναστολής του τουλάχιστον όσον αφορά τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. 

Από την αντιπροεδρία μίλησαν για εκ ''παραδρομής κίνηση'' που έγινε κατά λάθος από κάποιον συνεργάτη του γραφείου και γιαυτό μάλιστα αποσύρθηκε μετά από μία ώρα. 

Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο τονίζουν ότι ήταν κάτι που ουσιαστικά προανήγγειλε την επιβεβαίωση της εξαίρεσης της προσχολικής εκπαίδευσης από το 23%.

Τα σενάρια

Μέχρι το βράδυ που ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει κατεύθυνση προς την λύση του γρίφου της εφαρμογής ή όχι του μέτρου, υπάρχουν πολλά σενάρια που ''παίζουν'' για το ποιές επιμέρους κατηγορίες θα ''απαλλαγούν'' τελικά από τον ΦΠΑ 23% ή αν τελικά θα υπάρξει συνολική εφαρμογή του αλλά στην μειωμένη του εκδοχή, δηλαδή στο 13%.

  • Ο,τι και αν γίνει σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η απαλλαγή παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων από το 23%
  •  Στην περίπτωση των φροντιστηρίων, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής 6% ή 13%.
  •  Υπάρχει και το σενάριο της καθολικής επιβολής σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης ΦΠΑ 13%.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική λύση του ζητήματος έχει ξεκινήσει, καθώς στις 16 Οκτωβρίου λήγει και η προθεσμία υποβολής στην εφορία της αλλαγής φορολογικού καθεστώτος από τις επιχειρήσεις. 

Βέβαια, το άλλο θέμα που προκύπτει τώρα και το οποίο θα αποκαλυφθεί το βράδυ είναι τα ισοδύναμα που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς από την εφαρμογή του μέτρου θα εξοικονομούνταν περί τα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία τώρα θα πρέπει να βρεθούν από αλλού.