current views are: 4

5 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση17:02

Τσίπρας: Aναστέλλεται ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση – Το δημόσιο χρήμα θα αλλάξει διοικήσεις στις τράπεζες

Με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αρχίζει στη Βουλή η τριήμερη διαδικασία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. 

Δημοσίευση 17:02’
αρθρο-newpost

Με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αρχίζει στη Βουλή η τριήμερη διαδικασία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. 

«Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «εντολή τετραετίας» από τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα ψηφιστεί ο ΠροϋπολογισμόςΠαράλληλα τόνισε ότι «οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, θα αποκτήσουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ».

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως άμεσους στόχους της κυβέρνησης:

  • Αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.
  • Ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη.
  • Ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους
  • Ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

«Η υλοποίησή τους αποτελούν το μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα μνημόνια» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «σήμερα έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα σχετικά σταθερό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο μέχρι το 2019, έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να κλείσουμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit».

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο, «μέσα στους επόμενους 20 μήνες να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές. Με ορίζοντα τους επόμενους 20 μήνες, έχουμε μετά τη ταχύτατη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τρεις άμεσες προτεραιότητες:

Η απομείωση του χρέους: Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με προτάσεις: επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά, ρήτρα ανάπτυξης και μια μακρά περίοδο χάριτος.
Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος: Οι Τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.
Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων: Συγκροτείται Ειδικός Φορέας Προσέλκυσης Επενδύσεων ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
 
Για τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες μάχες:

1) Κόκκινα δάνεια. Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds.

2) Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας: Κύριος στόχος μας εδώ είναι η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία. Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους.

3) Δημόσιος Χαρακτήρας της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Παρουσίαση ρεαλιστικού, εναλλακτικού σχεδίου που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

4) Νέο Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Στην διαπραγμάτευση να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να εξασφαλιστούν οι όροι, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας μίλησε και για συνταγματική αναθεώρηση, θέτοντας ως στόχο την αλλαγή του εκλογική νόμου και την επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα: 

Live bloging*


σχετικα αρθρα