current views are: 7

5 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση16:39

Ντάισελμπλουμ: Εφαρμόστε το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων έως τα μέσα Οκτώβρη

«Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και χαιρετήσαμε το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης και την ισχυρή δέσμευση για να προχωρήσει η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Δημοσίευση 16:39’
αρθρο-newpost

«Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και χαιρετήσαμε το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης και την ισχυρή δέσμευση για να προχωρήσει η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ξεκάθαρο μήνυμα να «τρέξει» την πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων έστειλε προς την Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το θέμα του χρέους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει, κατά γράμμα, τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup το πράσινο φως στο πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων. 

«Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και χαιρετήσαμε το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης και την ισχυρή δέσμευση για να προχωρήσει η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη». 

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στο Eurogroup συμφωνήθηκε η πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων, η οποία καθορίστηκε στο EWG, και πρόσθεσε:

Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ξεκλειδώνοντας 2 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει ο καθορισμός του δεύτερου σετ για το εναπομείναν 1 δισ. ευρώ. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε επίσης πως «είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν αυτά τα προαπαιτούμενα, ώστε να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση». Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα και τόνισε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, «αρχικά η πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων, μετά η δεύτερη. Εν συνεχεία θα πρέπει να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ώστε να τρέξει η ανακεφαλαιοποίηση και να δούμε το θέμα του χρέους». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε πως τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ σφιχτά, αλλά εκτίμησε ότι μπορούν να τηρηθούν. Ωστόσο, όπως είπε, «μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση Τσίπρα οι προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση είναι πολύ ισχυρές. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να πετύχουμε». «Υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την Αθήνα να δουλέψει πάνω στις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι θα γίνει έκτακτο Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η Αθήνα και πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πρέπει να έχει συντελεστεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά έως τότε.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι είναι κλειδί η γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να εκταμιευτούν πόροι που εξασφαλίσουν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπενθύμισε ότι 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες βρίσκονται ήδη σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και επιπλέον 15 δισ. ευρώ, αν απαιτηθούν, θα διατεθούν εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. 


σχετικα αρθρα