current views are: 5

5 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση14:54

Άρχισε και επίσημα η «μάχη» για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Αρχίζει και επίσημα η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος (ΚΕΦΕ) να συνεδριάζει (18:00) προκειμένου να κάνει την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος.

Δημοσίευση 14:54’
αρθρο-newpost

Αρχίζει και επίσημα η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος (ΚΕΦΕ) να συνεδριάζει (18:00) προκειμένου να κάνει την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος.

Άρχισε και επίσημα η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος (ΚΕΦΕ) να συνεδριάζει και να ανακηρύττει επίσημα τους υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος.

 

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση για τις υποψηφιότητες:

Συνεδρίασε, σήμερα 5 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:00, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας και αποφάσισε τον τελικό κατάλογο υποψηφιοτήτων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τα μέλη του κόμματος  κατά αλφαβητική σειρά:

κ. Γεωργιάδη Σπυρίδων – Άδωνι, του Αθανασίου
κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο – Βασίλειο, του Ιωάννη
κ. Μητσοτάκη Κυριάκο, του Κωνσταντίνου
κ. Τζιτζικώστα Απόστολο – Ιωάννη, του Γεωργίου.

Νέα συνεδρίαση αύριο

Επιπλέον, η ΚΕΦΕ αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου, αύριο Τρίτη στις 18:00, με διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των υποψηφίων. Αντικείμενο θα είναι ο χρόνος της εκλογής και για η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση του 2009 είχαν στηθεί 1550 κάλπες σε 1040 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια. Το καταστατικό προβλέπεί ότι θα πρέπει να υπάρχει μία τουλάχιστον μία κάλπη ανά καλλικρατικό δήμο. Βέβαια έκτοτε έχει μειωθεί ο αριθμός των δήμων. Επίσης είχαν στηθεί 3.500 τερματικά ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένων, ώστε να γίνεται η καταγραφή των ψηφοφόρων. Στην εκλογή του 2009 όσοι ήθελαν να ψηφίσουν μπορούσαν να εγγραφούν την ίδια στιγμή καταβάλλοντας δύο ευρώ. Η μηχανοργάνωση της διαδικασίας θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Ήδη συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Σε αυτήν τη λογική, η πλευρά του κ. Τζιτζικώστα αναμένεται να ζητήσει να υπάρξουν όσες περισσότερες κάλπες γίνεται σε όλη τη χώρα και με χαμηλό αντίτιμο συμμετοχής, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές.

Σε συνάντηση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ που είχε ο κ. Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι οργανωτικά την ευθύνη έχει αυτόνομα η ΚΕΦΕ και πρόσθεσε ότι σε επικοινωνία που είχε με όλους τους συνυποψηφίους του αποφάσισαν να μετέχουν και οι τέσσερις ως σύνεδροι στο συνέδριο του ΕΛΚ στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης, μάλιστα, κάλεσε (ως εξωκοινοβουλευτικό) τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, πρόταση την οποία έκανε δεκτή ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μάλιστα, με δήλωσή του, προτείνει να διεξαχθούν πέντε θεματικές συνδιασκέψεις, στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ανοικτή η ημερομηνία

Ζήτημα ανοικτό είναι πάντως η ημερομηνία των εκλογώνΣυνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει αρκετό χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων.

Για τον χρόνο εκλογής από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη είχαν προτείνει την 25η Οκτωβρίου, ωστόσο σήμερα ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με τον χρόνο.

«Ακούω ότι κάποιοι λένε ότι θέλω λίγες κάλπες και κλειστή διαδικασία. Το αντίθετο» επεσήμανε νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος έχει πει να γίνουν όλα μόλις η εταιρεία που θα αναλαβει τη διαδικασία θα είναι έτοιμη. «Όποτε θέλουν. Πολλές κάλπες, μαζί τους, να μη πληρώνουμε τίποτα, μαζί τους, να γίνουν οι εκλογές τον Δεκέμβρη, του χρόνου, ό,τι θελουν. Εγώ είπα την άποψή μου χωρίς να πω ημερομηνία. Δεν θα μπω στα διαδικαστικά. Η ΚΕΦΕ θα αποφασίσει», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει δημοσίως την 15η Νοεμβρίου. Επίσης, υποστηρίζει ότι κάλπες θα πρέπει να στηθούν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις τοπικές οργανώσεις αλλά και σε δημαρχεία και κοινοτικά καταστήματα. 

Το αντίτιμο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και να προσέλθουν στις κάλπες.


σχετικα αρθρα