Τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, θα αναλύσει ενώπιον της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με τις προγραμματικές δηλώσεις την τριήμερη συζήτηση, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει υψηλούς τόνους με την αντιπολίτευση.

Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα, φυσικά στα όσα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για το «καυτό» ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην αναζήτηση ισοδυνάμου για το 23% στο ΦΠΑ στην εκπαίδευση με ταυτόχρονη αναστολή του.

Επιδίωξή του είναι να καταδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα» επικεντρωμένο στην κοινωνική πολιτική με αιχμή την υγεία, την εργασία και την παιδεία κι έρευνα, χωρίς ωστόσο να καθυστερεί στην υλοποίηση και εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι θα προχωρήσει και σε συνταγματική αναθεώρηση, στο πλαίσιο της οποίας θα αλλάξει και ο εκλογικός νόμος. Ωστόσο οι αλλαγές αυτές θα προχωρήσουν μόνο όταν θα κλείσουν καυτά ζητήματα για την επιβίωση της κυβέρνησής του, όπως η πρώτη αξιολόγηση και ακολούθως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν θα λείψει και το ζήτημα του χρέους, ιδιαίτερα μετά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο  ενώ αναφορά αναμένεται να κάνει και στο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών.

Τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό θα πάρουν οι βουλευτές και οι υπουργοί καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, ενώ την Τετάρτη θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί με σειρά ανάλογη της δύναμης που διαθέτει η κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης που θα κορυφωθεί την Τετάρτη με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης