Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται, και επισήμως, από χθες η Νέα Δημοκρατία καθώς η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα για την υποψηφιότητα Γεωργιάδη, ανακήρυξε τους τέσσερις υποψηφίους. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης «τρέχουν» προς το εκλογικό νήμα, αν και νωρίτερα οι εκπρόσωποί τους στην ΚΕΦΕ είναι αυτοί που θα συγκρουστούν για το χρόνο και τον τρόπο της εκλογής. 

Η πλευρά Μεϊμαράκη μοιάζει να προχωρά σε αναθεώρηση της στρατηγικής της, εις ότι αφορά τουλάχιστον το χρόνο που θα στηθούν οι γαλάζιες κάλπες. Από την ακραία σύντομη διαδικασία, με ορίζοντας τις 18 ή τις 25 Οκτωβρίου, χθες ο Πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε πως «αν θέλουν να την κάνουμε και του χρόνου, μαζί τους». Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για έναν επικοινωνιακό ελιγμό του κ. Μεϊμαράκη, υπό το βάρος της κριτικής ότι επιδιώκει να περιορίσει το χρόνο της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το Newpost, η αλλαγή της στάσης του κ. Μεϊμαράκη δεν είναι αποτέλεσμα επικοινωνίας αλλά ουσίας. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας σαφή εικόνα της κοινοβουλευτικής (προγραμματικές, προϋπολογισμός) και διεθνούς (Συνέδριο ΕΛΚ κλπ) ατζέντας των επομένων ημερών, εκτιμά ότι λειτουργώντας ως Πρόεδρος της ΝΔ έχει να προσδοκά περισσότερα από όσα εάν εμπλακεί σε μία ευθεία εσωκομματική αντιπαράθεση με τους άλλους τρεις υποψηφίους. Με άλλα λόγια, παίζοντας μαν του μαν τον Αλ. Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει τις γαλάζιες εκλογές.

Την ίδια ανάγνωση κάνουν και οι, επίσης κοινοβουλευτικοί, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης που δεν χάνουν ευκαιρία, σε συνεντεύξεις ή με γραπτές δηλώσεις, να ασκούν αντιπολίτευση προς τον Πρωθυπουργό. Στον αντίποδα, βέβαια, η παράταση της εσωκομματικής διαδικασίας ακόμη και για μετά τα μέσα Νοεμβρίου αλλάζει εκ νέου τους σχεδιασμούς όλων των επιτελείων, καθώς οι μεν του Μεϊμαράκη θα πρέπει να ενισχύσουν τις άμυνές τους, τα δε επιτελεία των Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα (σ.σ. ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε κάνει σχετική προεργασία) να ενισχύσουν το δίκτυο επιρροή τους στην περιφέρεια.

Αντίστοιχα τακτική είναι και η εισήγηση Μεϊμαράκη, που αποδέχθηκαν Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, να κληθεί ο Απ. Τζιτζικώστας στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Οι τρεις εκτιμούν ότι αναλαμβάνουν ένα λελογισμένο ρίσκο: δίνουν βήμα στον 37χρονο Περιφερειάρχη ελπίζοντας ότι θα τον εκθέσουν. Επιλογή που, ασφαλώς, έχει ρίσκο, διότι αντίστοιχα ο κ. Τζιτζικώστας μπορεί, κάλλιστα, να κερδίσει τις εντυπώσεις και η εισήγηση πρόσκλησής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποδειχθεί μπούμεραγκ. Άλλωστε, ο κ. Τζιτζικώστας αντλεί τη δυναμική του όχι μόνον από τους πολιτικούς του χειρισμούς αλλά, κυρίως, από το νέο και την αντισυστημικότητα που εκπέμπει η υποψηφιότητά του. 

Πέραν του χρόνου που θα στηθούν οι κάλπες, του αριθμού των εκλογικών κέντρων ανά την περιφέρεια αλλά και του κόστους εγγραφής – ψηφοφορίας, η μάχη των τεσσάρων θα δοθεί και για τα φώτα της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, ο τηλεοπτικός Γεωργιάδης και ο πιο έτοιμος Μητσοτάκης διεκδικούν τη διοργάνωση debate μεταξύ των γαλάζιων υποψηφίων. O Μεϊμαράκης εμφανίζεται διστακτικός ενώ η πλευρά Τζιτζικώστα έχει, επί του παρόντος, κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της. Οι δύο τελευταίοι πρότειναν δύο και πέντε, αντίστοιχα, διασκέψεις προκειμένου να μιλήσουν οι υποψήφιοι και να ενημερωθεί η γαλάζια βάση. Ωστόσο, Γεωργιάδης και Μητσοτάκης επιμένουν στο debate, ακόμη κι αν δίπλα τους θα υπάρχουν οι... άδειες καρέκλες όσων αποφασίσουν να μην μετέχουν.