Το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη αναμένεται να βρεθεί σήμερα, δεύτερη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, καθώς παράλληλα με την εξειδίκευση των πολιτικών ανά Υπουργείο, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμάται πως θα βρεθούν στα «χαρακώματα».

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι -όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των τριών (κοινοβουλευτικών) υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ που δυναμιτίζει το κλίμα. Είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ετοιμάζει τη δική της απάντηση στα θέματα διαπλοκής -διαφθοράς. 

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, έχει κεφαλαιώδη σημασία, να περάσει η παρούσα κυβέρνηση στη συνείδηση του κόσμου ως η πρώτη που «τα έβαλε με τη διαπλοκή». Και αυτό με δύο τρόπους μπορεί να γίνει: με τη διαπίστωση ότι οι προηγούμενοι τίποτε δεν έκαναν στον τομέα αυτό ή/και με άνοιγμα φακέλων. 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα άνοιξε για πρώτη φορά η Λίστα Λαγκάρντ, ενώ εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται σε δύο ακόμη μέτωπα: αυτό των μέσων ενημέρωσης όπως και εκείνο των εξοπλισμών. 

Χθες, ανοίγοντας το τριήμερο, ο πρωθυπουργός επεχείρησε να σκιαγραφήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, τις άμεσες προτεραιότητες αλλά και τους απώτερους στόχους. Σε ένα δύσκολο, ευρωπαϊκό περιβάλλον, με την κυβερνητική πολιτική να συναρτάται από τις αποφάσεις των εταίρων, αλλά και με κεντρική επιδίωξη, «στο τέλος της 4ετίας, να έχουμε μια Ελλάδα, που θα έχει αφήσει πίσω της κρίση και μνημόνια».
Για να γίνει αυτό όμως, η κυβέρνηση πρέπει να... πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, ή επί λέξει, «πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος», ζήτησε ο πρωθυπουργός, παρότι, αναγνώρισε, «περιέχει δύσκολα και ορισμένες φορές επιβαρυντικά μέτρα». 

Ακολουθούν οι στόχοι του 20μήνου: αποκατάσταση ρευστότητας, ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Με τρεις άμεσες προτεραιότητες: Την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την απομείωση του χρέους. Στο τελευταίο μάλιστα, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός ήταν τόσο λεπτομερής εξειδικεύοντας τις προτάσεις του: επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων, μετατροπή τους σε σταθερά, επίσης ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος. 

Όπως ήταν γνωστό εδώ και ημέρες εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε τέσσερις μάχες: «Κόκκινα» δάνεια. Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Στις... ειδήσεις της πρωθυπουργικής ομιλίας, και η αναστολή του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, με στόχο να βρεθούν ισοδύναμα. 

Αξιοσημείωτο, τέλος, το «άνοιγμα» στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, όπως είπε, φράση που θα πρέπει να δει κανείς σε συνδυασμό με την εξαγγελία αλλαγής του εκλογικού νόμου, ως αναπόσπαστου τμήματος της Συνταγματικής Αναθεώρησης σημειωτέον.