«Η σημερινή προσφυγική κρίση είναι ένα δραματικό τεστ αντοχής της κοινότητάς μας», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ, όλοι είναι επικριτικοί. Πολύ λίγοι υπερασπίζονται το καλό όνομα της Ευρώπης. Αλλά οι πρόσφυγες έρχονται διότι «η κοινωνία μας είναι ακόμη η πιο ανοιχτή και ανεκτική από όλες τις άλλες».

Αλληλεγγύη σημαίνει αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Είναι κοινή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», σημείωσε.

Όλοι πρέπει να σεβαστούν τους κοινά συμφωνηθέντες στόχους (το Δουβλίνο και τις ποσοστώσεις), ανέφερε ο Τουσκ, ενώ τόνισε πως η τήρηση των κανόνων θα σημαίνει πάντα ότι θα θυσιάζεται μέρος των συμφερόντων μας.

Ακόμη, σημείωσε ότι «πρέπει να υπολογίζουμε κυρίως στους εαυτούς μας. Οι γείτονές μας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα. Ορισμένοι χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για τα βρώμικα πολιτικά τους παιχνίδια».

Μια πιθανή νίκη του καθεστώτος του Assad, υπογράμμισε ο Τουσκ, πιο πιθανό σήμερα με την υποστήριξη από την Ρωσία και το Ιράν, «θα οδηγήσει στο επόμενο μεταναστευτικό κύμα. Η αποκατάσταση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων είναι προϋπόθεση για μια αποτελεσματική, ανθρωπιστική, ασφαλή μεταναστευτική πολιτική». 

Εκτός της αλληλεγγύης, χρειάζεται υπευθυνότητα και κοινή λογική, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα, ισοδυναμεί με Ευρώπη χωρίς Σένγκεν», δήλωσε χαρακτηριστικά.