Μήνυμα εθνικής ενότητας, έστειλε σήμερα από την Ελασσόνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στις πανηγυρικές εορταστικές εκδηλώσεις της 103ης επετείου απελευθέρωσης της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό, τονίζοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι ''κάθε μεγάλο στόχο μπορούμε να τον επιτύχουμε ενωμένοι''.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο:

Οφείλουμε να διδασκόμαστε στο διηνεκές από την ιστορική αυτή επέτειο. Εκείνα που μας ενώνουν, ιδίως στις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα και το Έθνος μας, είναι πολύ περισσότερα και σημαντικά από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν κατά την συγκυρία.

Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο γήπεδο της Ελασσόνας, όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που τον μετέφερε. Aκολούθως, μαζί με τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου παρακολούθησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου την επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτου Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα παρουσία και του μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεόκλητου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ενώ το "παρών" έδωσαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Στην συνέχεια, στο Ηρώο των Πεσόντων της πόλης, μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, την ανάγνωση του ανακοινωθέντος της 1ης Μεραρχίας και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δήμαρχο Ελασσόνας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι, παράλληλα με την 103η επέτειο απελευθέρωσης της Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό, την 6η Οκτωβρίου η Ελλάδα γιορτάζει ένα ιστορικό ορόσημο, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων, που οδήγησαν στον τερματισμό της μακραίωνης τουρκικής δουλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:

Σ' αυτό τον Τόπο αντηχεί, ασίγαστο, ένα εμβληματικό σάλπισμα της Ιστορίας μας: Το σάλπισμα της απόφασης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, στις 6 Οκτωβρίου 1912. Και, επέκεινα, της ανακατάληψης των στενών του Σαρανταπόρου. Η οποία αποτέλεσε το στρατηγικό προγεφύρωμα της απελευθέρωσης ολόκληρης της Μακεδονίας μας. Οφείλουμε να διδασκόμαστε στο διηνεκές από την ιστορική αυτή επέτειο. Και, συγκεκριμένα, να διδασκόμαστε ότι κάθε μεγάλο εθνικό στόχο μπορούμε να τον επιτύχουμε ενωμένοι. Αφού εκείνα που μας ενώνουν, ιδίως στις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα και το Έθνος μας, είναι πολύ περισσότερα και σημαντικά από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

 Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της Ελασσόνας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της πόλης, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ενώ ο δήμαρχος Ελασσόνας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.