current views are: 5

6 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση12:15

Αυτοψία Τσίπρα – Φάιμαν στις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο (φωτό)

Τη Λέσβο επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν.

Δημοσίευση 12:15’
αρθρο-newpost

Τη Λέσβο επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν.

Τη Λέσβο επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν και πιο συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο νησί, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της  Ευρώπης.  Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον.

«Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Στα κέντρα υποδοχής προσφύγων Τσίπρας – Φάιμαν

Όπως αναφέρει το lesvosnews.gr, οι κ.κ. Τσίπρας και Φάιμαν συναντήθηκαν αρχικά στην αίθουσα των VIPS του αεροδρομίου Μυτιλήνης, όπου ο πρωθυπουργός τον καλωσόρισε και του σύστησε τους συνεργάτες του και τους τοπικούς άρχοντες της Λέσβου.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβίβαζε μετανάστες για να τους μεταφέρει στον Πειραιά.

Ο κ. Φάιμαν είχε πλήρη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και μίλησε για αρκετή ώρα και με τον καπετάνιο του πλοίου για τις συνθήκες που βιώνει στο δύσκολο αυτό έργο που εκτελεί.

Έπειτα, μετέβησαν στον Καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά – Τεπέ όπου περιηγήθηκαν σε όλους σχεδόν τους χώρους που φιλοξενούνται οι μετανάστες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι δύο άνδρες για τα μικρά παιδιά που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην παιδική χαρά και έπαιζαν.

Το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Μόριας ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα και του Βέρνερ Φάιμαν, όπου και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άψογη λειτουργία της μονάδας και των ενασχολουμένων εκεί υπηρεσιών.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας «ανέβασε» στο Twitter δύο φωτογραφίες από την επίσκεψή τους στο κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Τελευταίος σταθμών των δύο πολιτικών αρχηγών πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής ήταν το Δημαρχείο της Λέσβου, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό για να βρεθούν άμεσες λύσεις για το τεράστιο αυτό υπαρκτό πρόβλημα.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης. Στην επίσκεψη, θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Χρειαζόμαστε προσωπικό και χρηματοδότηση

Υποδεχόμενη τον Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη και μάλιστα στις ημέρες των προγραμματικών δηλώσεων, καταδεικνύει τη σοβαρότητα που δίνουμε όλοι στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δυστυχώς θα συνεχίσει να μας απασχολεί.

«Οι πρωτοβουλίες σας στην Ευρώπη, αλλά και στον ΟΗΕ, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, ελπίζουμε ότι θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα και θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την περεταίρω ενεργοποίηση και κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και για την απαραίτητη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ειδικά με την Τουρκία», συμπλήρωσε η Χριστιάνα Καλογήρου απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, η ίδια είχε συνάντηση με τον Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε που επέλεξε να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. 

«Θέλω να τονίσω σε εσάς, όπως τόνισα και στον Πρόεδρο Γιουνκέρ, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά ιδίως ο απλός κόσμος –οι νησιώτες- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με πνεύμα αλληλεγγύης, με αυταπάρνηση, με εθελοντική προσφορά», είπε στον αυστριακό Καγκελάριο.

«Από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε, «τα νησιά μας αντιμετωπίζουν τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην αναπτυξιακή τους προοπτική και οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις στήριξής τους. Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό, χρηματοδότηση και τεχνικά μέσα». 

Σύμφωνα με την ίδια, «όμως επιβάλλεται να αναληφθούν αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των επάλληλων κρίσεων, (δημοσιονομική, οικονομική, προσφυγική), ώστε τα νησιά μας όχι απλώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αλλά και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών». 


σχετικα αρθρα