Την ανάγκη για καθορισμό μιας νέας ενεργειακής πολιτικής επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας, επίσης, ότι η αρχική συμφωνία για τον αγωγό TAP δεν ήταν καλή και ότι όσον αφορά τις Σκουριές, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το δρόμο της νομιμότητας. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη: 

Εφαλτήριο για την κυβέρνηση είναι μια υλοποίησης νέας ενεργειακής πολιτικής. Στρατηγικός στόχος συνιστά ένα μακρυπρόθεσμο ενεργειακό πλάνο. Είναι άμεση προτεραιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το προηγούμενο πολιτικό συστημα δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και διαμόρφωσε μια αγοραία αγορά, ενώ η ενίσχυση του φυσικού αερίου αντί να διοχετευθεί στα νοικοκυρια, διοχετεύθηκε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε, επίσης ότι η χώρα παραμένει σε συνθήκες μεταβατικού ενεργειακού τοπίου και ότι η εναρμόνιση στα ευρωπαϊκά πρότυπα παραμένει υπό την ομηρία της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον δεν εξαντλείται στην ΕΕ, χρειάζονται συμμαχίες, ενώ η κυβερνητική πρόταση θέλει να αξιοποιηθεί η θέση της χωρας σε στρατηγικές επενδύσεις.

Για το σκοπό αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης, συστήνετται εθνικό συμβουλιο ενέργειας, ενώ είναι στρατηγικης σημασίας ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Καθοριστικός παράγοντας στην αξιοποίηση του ενεργειακού τοπίου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η κατάρτιση προγράμματος επενδύσεων, ενώ απαιτείται η ανασυγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών και η πέκταση χρήσης του φυσικού αερίου σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σε σχέση με τον αγωγό ΤΑP o κ. Σκουρλέτης επεσημανε ότι ''δεν ήταν καλή συμφωνία που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προσπαθούμε να διορθώσουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε''.

Τέλος, αναφορικά με τις Σκουριές ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξηε ότι θα ακολουθηθεί ο δρόμος της νομιμότητας.

Ακούστηκαν πολλά πράγματα γύρω από την υπόθεση. Πολλά ήταν εκτός πραγματικοτητας. Ξεκαθαρίσαμε κάτι: Η τοποθέτηση μας για τηναπόφαση δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα. Πρέπει να προστατεύεται το περιβάλλον και η νομιμότητα. Κάνετε μεγάλο λάθος. Οι Σκουριές δίνουν λάθος σήμα στο επενδυτικό κοινό. Η κυβέρνηση έχει εντολή να προστατεύει τη νομιμότητα.