«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση ελέγχων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ» τόνισε ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους και τέλος στην ασυλία και στις «ειδικές μεταχειρίσεις». Όπως είπε ο έλεγχος των υποθέσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους πέντε μήνες. 

Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο κ. Αλεξιάδης έβαλε τέλος σε όποιο πιθανό σενάριο παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής στο τέλος του έτους, προανήγγειλε αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου για τους φορολογικούς ελέγχους, παράταση των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους και ολοκλήρωση του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ εντός του 2016.

Έκανε λόγο για «λίστες της ντροπής», αναφερόμενος κυρίως στη λίστα Λαγκάρντ η οποία παρελήφθη το 2010 και παραγράφεται στις 31-12-2015, θα ελεγχθεί πλήρως μέσα στο 2016. Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 36 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους» σημείωσε προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική διάταξη μέσα στο επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και ξεκαθάρισε δεν θα υπάρξει ανοχή στα φαινόμενα προπηλακισμού των εφοριακών. 

Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των πολιτών, σημειώνοντας ότι πολλά από τα μέτρα έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελούν πολιτική αναγκαιότητα:

Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει σειρά από μέτρα που δεν είναι στο ιδεολογικο DNA της . O ENΦΙΑ είναι πολιτική αναγκαιότητα. Ο ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι πολιτική επιλογή, είναι πολιτική αναγκαιότητα. Δεν χαιρόμαστε για την πολιτική αυτή. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για δίκαιη φορολογία.

Ο κ. Αλεξιάδης μίλησε για φόρους που δεν είχαν υλοποιηθεί έγκαιρα όπως ο νόμος για το φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, αλλά και ο νόμος του 13 για πλήρη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της συμφωνίας πριν το χρονοδιάγραμμα έχοντας ως βασικές αρχές: 

  • Αυτονόητη εφαρμογή του άρθρου για τη φορολογική δικαιοσύνη.
  • Απλοποίηση του συστήματος με πλήρη αξιοποίησης της τεχνολογίας.
  • Φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων
  • Ενίσχυση κλάδων με ιδιαίτερη σημασία
  • Αυτά θα γίνουν με λογική κεντρικού σχεδιασμού
  • Δράσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.Θα σταματήσουμε τη συναλλαγή κοινού-εφοριας μέσα στο 2016.
  • Υλοποίηση της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων. Με τον παραδοσιακό τρόπο το κόστος το προηγούμενο έτος ήταν 11,5 εκατ ευρώ
  • Ενεργοποίηση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα
  • Κνητρα προς τον πολίτη και την επιχείρηση
  • Μείωση του κόστους προμήθειας για την αγορά και χρήσης μηχανημάτων

 

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να κλείσει το κεφάλαιο της διαφθοράς με νομοθετικές ρυθμίσεις για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέχρι 31-12 15, ενώ θα δοθεί τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν.

Όπως είπε, θα γίνουν εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, πολυεθνικών ομίλων, ενώ θα εφαρμοστεί άμεσο επιχειρησιακό σχέδιο για την ολοκλήρωση μέσα στο 2015 των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, όπως η λίστα Λαγκάρντ, της οποίας από τα 2062 ονόματα, έχει κλείσει η υπόθεση μόνο για 136 υποθέσεις.

Ο κ. Αλεξιάδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη λίστα Λαγκάρντ καθώς, παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για το κλείσιμο της υπόθεσης προς όφελος του κράτους. 

Τελος ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι ενισχύεται το ΣΔΟΕ, στα πρότυπα μάλιστα διεθνών οργανισμών, εντείνεται η προετοιμασία για το περιουσιολόγιο, ενώ αναφέρθηκε και στους 40.000 και πλέον φορολογικούς έλεγχους που έγιναν την τουριστική περίοδο. 

Όπως τόνισε:

Σε αυτούς τους ελέγχους δεχτήκαμε επιθέσεις. Οπως έγινε χθες στη Φλώρινα. Αυτά τελειώσαμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα ανεχθούμε.