Τα βήματα για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία. Είμαστε σε καλύτερη θέση για να το κάνουμε».

«Είμαιστε έτοιμοι για να διαπραγματευθούμε για μερικά κρίσιμα ζητήματα» τόνισε κάνοντας αναφορά σε μλαχες για κόκκινα δάνεια, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και ότι χρειάζεται γι' αυτό «πολιτική καμπάνια σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τον ΦΠΑ στα νησιά και με τη φορολογία των αγροτών. «Σε κάποια νησιά μειώθηκε η έκπτωση του ΦΠΑ. Είναι πρόβλημα, γιατί υπάρχει φτωχός κόσμος στα νησιά. Δεν λύνεται όμως μέσα από το ΦΠΑ το πρόβλημα της νησιωτικής πολιτικής, όπως δε λύνεται με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης ανθρώπων που είναι άνω των 55 ετών και μένουν άνεργοι» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Πρέπει να γίνει γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως πολύ σύνθετο και τονίζοντας ότι πρέπει να προστατευθούν μέτοχοι και ιδιώτες. Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει «να πηγαίνουν εκεί που πρέπει».

Σημείωσε ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της διακυβέρνησης των τραπεζών, και αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου το οποίο θα προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, και θα ενισχύει τις επενδύσεις.

Για το χρέος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά συμφέροντα που διαφωνούν» όμως υπογράμμισε ότι «έχουμε διεθνοποιήσει το ζήτημα και όλος ο κόσμος μιλάει για το πώς θα γίνει» η ρύθμισή του. «Μετά την πρώτη αξιολόγηση θα λυθεί το πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κλειδί για την ανάπτυξη είναι «να ολοκληρωθούν η αξιολόγηση, η ανακεφαλαιοποίηση και ρυθμιστεί το χρέος. Οι καταναλωτές που έχουν χρήματα θα τα καταναλώσουν και οι αποταμιευτές θα γυρίσουν τα χρήματά τους».

«Οι προβλέψεις μας για το τρίτο τρίμηνο είναι πολύ καλύτερες από του Αυγούστου και σε αυτό βασίστηκε ο πρωθυπουργός που είπε ότι "μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση"» συμπλήρωσε, απαντώντας εμμέσως στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «γίνονται πολλά σκάνδαλα που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα» φέρνοντας το παράδειγμα της Volkswagen. «Να ξανασκεφτείτε ότι δεν είναι μόνο το κράτος που εμφανίζει φαινόμενα διαφθοράς» συμπλήρωσε.

«Θα δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο με κοινωνική δικαιοσύνη. Στο υπουργείο Οικονομικών ακολουθούμε πολιτική με ταξικό πρόσημο» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.