Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Τα προαπαιτούμενα και η άμεση ψήφισή τους αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο» του Μαξίμου την ώρα που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, πιθανότατα μόνο από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όμως το μυαλό του πρωθυπουργού βρίσκεται στην άμεση υλοποίηση όσων προβλέπονται από την συμφωνία για να απελευθερωθεί αρχικώς η δόση των 2 δισ. ευρώ κι ακολούθως άλλου 1 δισ. που θα καλύψουν και τις ταμειακές ανάγκες της χώρας. 

Πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα κατατεθεί στη Βουλή ένα βαρύ πολυνομοσχέδιο με πολλά προαπαιτούμενα για να ψηφιστεί άμεσα, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα πρέπει να ψηφιστούν συνολικά 48 ρυθμίσεις ως προαπαιτούμενα της συμφωνίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να σηκώσουν ψηλά τα μανίκια και να μην χάσουν ούτε λεπτό πολύτιμου χρόνου πιστεύοντας ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν μπορεί να πάει πολύ πίσω διότι η συγκεκριμένη διαδικασία λειτουργεί ως αλυσίδα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος αλλά και οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει συζητήσει ατύπως με τους δανειστές για να δοθεί παράταση στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ως αναγκαίο κακό μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε στο έργο της κυβέρνησης εξαιτίας των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί αρχές Νοεμβρίου και φυσικά ως τότε να έχουν εξευρεθεί και τα ισοδύναμα που θα υποκαταστήσουν τον ΦΠΑ στην κλίμακα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναζήτηση ισοδυνάμων θα επιδιωχθεί σε συνεννόηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμικών εταίρων.
Η συζήτηση επί των προγραμματικών ολοκληρώνεται με την ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται να απαντήσει στην άρνηση των κομμάτων του προοδευτικού κέντρου να στηρίξουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις "μάχες" για τις συλλογικές συμβάσεις, τον ΑΔΜΗΕ, τον κατώτατο μισθό και τα κόκκινα δάνεια.