Την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε μια συνολική και νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, μέσα στο Νοέμβρη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 

«Θα επιχειρήσουμε να εξουδετερώσουμε τις δεσμεύσεις του Μνημονίου μέσω της συνολικής μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και εξήγησε ότι στόχος είναι να μην εφαρμοστούν δεσμεύσεις όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι μειώσεις στις κατώτατες συντάξεις και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Σημείωσε δε πως στο επόμενο διάστημα θα βγει το πόρισμα της επιτροπής για το ασφαλιστικό και θα υπάρξει δυνατότητα ευρύτερου δημόσιου διαλόγου. «Δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις, θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος», είπε. 

Ωστόσο ο υπουργός παραδέχθηκε πως πριν από την συνολική αυτή μεταρρύθμιση , θα υπάρξει νομοσχέδιο με ασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα καταργήσει ήδη ψηφισμένες και θετικές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις.