Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς τηλεφώνησε σήμερα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, με το θέμα του Κοσόβου, όμως να κυριαρχεί στην επικοινωνία τους.

Στην μεταξύ τους συνομιλία συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα του Κοσσόβου, καθώς και την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Βούτσις να επισκεφθεί την Σερβία, το αμέσως επόμενο διάστημα.  

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της σερβικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι «οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, δίνοντας έμφαση στο θέμα του Κοσόβου, όπου ο πρωθυπουργός Βούτσιτς παρακάλεσε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να μην ψηφίσει η Ελλάδα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO».

Η συνομιλία των δύο πρωθυπουργών, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, ήταν μακράς διάρκειας και περιεκτική κι εξετάστηκαν, επίσης, επίκαιρα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε να υπάρχει συχνότερη επαφή για τον καλύτερο συντονισμό της πολιτικής των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα οικονομικής συνεργασίας και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Οι δύο πρωθυπουργοί, αναφέρεται στην ανακοίνωση, συμφώνησαν «να αποτελέσει η παραδοσιακή φιλία Ελλάδας και Σερβίας τη βάση των μελλοντικών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών».

Σημειώνεται ότι η 197η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO αρχίζει σήμερα στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί στις 22 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκειά της αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση και η πρόταση που κατέθεσε η Αλβανία για ένταξη του Κοσόβου.