Παράλληλα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, παράλληλα με το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν και έναν τρίτο «καημό»: την ανασυγκρότηση του κόμματος. 

Λίγα 24ωρα χωρίζουν, έτσι, την Κουμουνδούρου από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, ένα όργανο που έχει ήδη ανασυσταθεί από τους επιλαχόντες, μετά και τη μαζική αποχώρηση πρώην πια, μελών της που προτίμησαν είτε τη Λαϊκή Ενότητα είτε το… σπίτι τους. 

Το πρώτο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η Κεντρική Επιτροπή είναι η ανασυγκρότηση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς από τα 13 μέλη της -ένα από τα οποία, είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- έχουν απομείνει μόλις τα επτά. Αντιθέτως, έχουν αποχωρήσει για διαφορετικούς λόγους και κατευθύνσεις, οι Τ. Κορωνάκης, Α. Καλύβης, Στ. Λεουτσάκος, Α.Νταβανέλος, Σ. Παπαδόγιαννη και Ρ. Ρινάλντι. 

Είναι προφανές λοιπόν, ότι η Πολιτική Γραμματεία θα φτιαχτεί από την αρχή, με μοίρασμα αρμοδιοτήτων, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η επιλογή για το νέο γραμματέα. 

Το όνομα που ως τώρα έχει ακουσθεί, είναι αυτό του οργανωτικού γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα, που ναι μεν ανήκει στην τάση, «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Μπαλάφας κ.α.), δεν αντιμετωπίζεται ωστόσο εχθρικά -μέχρι στιγμής- από την ομάδα των «53». 

Είναι πλέον ξεκάθαρο από τη στάση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και του περιβάλλοντος του ότι θέλει να ηγηθεί των «53» σε ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε αρχίζουν να παίρνουν διακριτικές αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τις κεντρικές επιλογές του, έστω και με χαμηλούς τόνους. Μάλιστα έχουν φτάσει πληροφορίες στο Μαξίμου ότι υπάρχει κινητικότητα σε τοπικό επίπεδο καθώς προσεγγίζουν μεσαία στελέχη που δεν ακολούθησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά διαφωνούν με το τρίτο μνημόνιο.  

Υπάρχουν αρκετοί που διαβλέπουν προσωπικές στρατηγικές σε αυτές τις κινήσεις που προετοιμάζονταν αρκετό καιρό ενώ παράλληλα εμφανίζονται αντιδραστικοί σε οποιαδήποτε διεύρυνση του κόμματος προς το κέντρο.   

Ωστόσο η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα που επιβραβεύτηκε στις τελευταίες εκλογές είναι να τα αλλάξει όλα στο κόμμα ώστε να είναι σε αρμονία με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και όχι να επιτρέψει ξανά τη δημιουργία κόμματος μέσα στο κόμμα.   

Η τελική στάση όλων των παραγόντων δεν αναμένεται να διαμορφωθεί πριν τις τελευταίες ώρες πριν το Σάββατο, και ως τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά! 

Στην ίδια ομάδα, της «Πλατφόρμας 2010», ανήκει και ο 30χρονος Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο νέος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συγκεκριμένη τάση φαίνεται, δηλαδή, να επιβραβεύεται για την επιλογή της να στηρίξει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τις ημέρες κορύφωσης της κόντρας με τον Π. Λαφαζάνη.