Στόχος της κυβέρνησης, τα πρώτα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την πρώτη υπο-δόση, να έχουν γίνει νόμος του κράτους το αργότερο ως την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου: τούτο ανέφερε κυβερνητική πηγή σε συνομιλία με το newpost, αποκαλύπτοντας παράλληλα και όλα τα προηγούμενα βήματα.

Ως μεθαύριο, Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να έχει στο γραφείο του τα προαπαιτούμενα που αντιστοιχούν σε κάθε Υπουργείο, με τη μορφή άρθρου, ώστε όλα μαζί θα συμπεριληφθούν στο συνολικό νομοσχέδιο.

Ανοιχτό παραμένει η μορφή που θα έχει το νομοσχέδιο, εάν δηλαδή θα έρθει σε ένα άρθρο, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι «θα μαζευτούν όλα αυτά (που θα φέρουν οι υπουργοί) και θα γίνει ένα νομοθέτημα, με την έννοια ότι ο χρόνος επιβάλλει να είναι ένα». Η βούληση, τέλος, είναι να γίνει συζήτηση στη Βουλή τέτοια που αντιστοιχεί στη διαδικασία του επείγοντος, και όχι ενός κατεπείγοντος νομοσχεδίου.

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν, χωρίς αμφιβολία, την αποφασιστικότητα του Μεγάρου Μαξίμου να λήξει γρήγορα το… μαρτύριο της αξιολόγησης, αφού στην κυβέρνηση έχουν κατανοήσει ότι χωρίς να περάσουν αυτόν τον… κάβο, δεν θα της επιτραπεί να περάσει στα επόμενα στάδια (ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συζήτηση για το χρέος).

Διάθεση που είχε γίνει φανερή και από την ομιλία του πρωθυπουργού, προχθές, κατά την έναρξη της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Ο κ.Τσίπρας είχε μιλήσει για ταχύτατη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αυτής αξιολόγησης, σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο τόπος μπαίνει σε περιπέτειες, που σχετίζονται σημειωτέον, με τις καταθέσεις, τα «κόκκινα» δάνεια, το γενικότερο οικονομικό κλίμα.