Έως τις 15 Οκτωβρίου και σε ένα άρθρο θα έρθει το νομοσχέδιο  με τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές, όπως γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στο Βημα FM.

«Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μέχρι την Παρασκευή από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων τα μέτρα που υποχρεούνται να έχουν, από την πλευρά του Μνημονίου και της συμφωνίας. Θα μαζευτούν όλα αυτά και θα γίνει ένα νομοθέτημα, με την έννοια ότι ο χρόνος επιβάλλει να είναι ένα και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί περίπου έως τις 15/10, για να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Πρέπει να είναι γρήγορες οι διαδικασίες, περίπου στις 15/10 θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί – δεν ξέρω ακριβώς το χρόνο και γι’ αυτό λέω περίπου» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, συμπληρώνοντας ότι είναι μια γρήγορη διαδικασία για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση

Ο στόχος, όπως είπε, είναι διπλός:

Ο ένας είναι ότι ανοίγει ο διάλογος για το χρέος, όπως έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές, και το δεύτερο, το ίδιο εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση σημείωσε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει στα ισοδύναμα, τα οποία ωστόσο θα είναι έτοιμα το επόμενοι διάστημα. «Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε και η άποψη και κατεύθυνση του Πρωθυπουργού που έχει δοθεί στο οικονομικό επιτελείο. Να υπάρξουν ισοδύναμα, τα οποία θα επιτρέψουν να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο» υπογράμμισε η κυρία Γεροβασίλη. 

Ερωτηθείσα για τον εκλογικό νόμο και αν θα υπάρξει αλλαγή, έκανε λόγο για έναν «πλατύ διάλογο που χρειάζεται να γίνει και θα γίνει, σε σχέση με το πολιτικό μας σύστημα γενικά, για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική «και εμείς θέλουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, συνταγματικά κατοχυρωμένη». Και κατέληξε:

Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ο διάλογος, ο οποίος θα είναι μεγάλος και σε χρόνο, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και εκεί θα ακουστούν οι συγκλίσεις, αποκλίσεις, διαφορές και όλα επ’ αυτού. Πιστεύω ότι θα είναι ένας αναλογικός εκλογικός νόμος. Όταν έχεις μπόνους 50 εδρών, ασφαλώς δεν είναι. (Θα είναι πιο κοντά στην) αναλογική κατανομή για μικρά κόμματα και μικρές περιφέρειες, π.χ. στις τριεδρικές θα εκφράζεται με έναν τρόπο διαφορετικό, διότι πρέπει και με μία ψήφο διαφορά να είναι ένας νόμος όπου από πολύ χαμηλά ποσοστά μπορεί να έχει κάποιος κυβέρνηση και τώρα, με μπόνους 50 εδρών, δεν αντιστοιχεί σε τίποτε δημοκρατικό.