current views are: 1

7 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση13:46

Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα – Να αρχίσουμε τώρα διαπραγματεύσεις για το χρέος

Την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τόνισε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Δημοσίευση 13:46’
αρθρο-newpost

Την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τόνισε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους» τόνισε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, παραδεχόμενος ότι η Ευρώπη «εγκατέλειψε» τη χώρα μας.

«Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την επανένωση της Γερμανίας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι »ο σεβασμός προς τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ αντίθετος με τον σεβασμό προς τους κοινούς κανόνες».

Και τόνισε:

Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.

Η γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της δεν έκανε αναφορά στην Ελλάδα, αλλά αρκέστηκε να πει ότι μόνο η ενότητα θα βοηθήσει την Ευρώπη να προχωρήσει, εκθειάζοντας τη συνεργασία της με τον Φρανσουά Ολάντ. «Χάρη σ’ αυτή τη συνεργασία επιτεύχθηκε η διαχείριση της κρίσης χρέους και κρατήσαμε ζωντανή την ευρωζώνη» υπογράμμισε.

«Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική πρόβα τζενεράλε της ιστορίας μας, και θα καταφέρουμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση, να εκπροσωπήσουμε ακόμα καλύτερα στο παγκόσμιο στερέωμα τα συμφέροντά μας, αλλά και τις αξίες μας» κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Για το προσφυγικό: «Δεν μπορούν μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία»

Μεγάλο κομμάτι των παρεμβάσεων του κ. Ολάντ και της κυρίας Μέρκελ αφιερώθηκε στην προσφυγική κρίση.

Η γερμανίδα καγκελάριος προανήγγειλε την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου.  «Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την Ελλάδα και την Ιταλία με ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της, γιατί είναι στην πρώτη γραμμή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από μόνες τους. Δέχθηκε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η Ευρώπη χρειάστηκε να σώσει ζωές, να καταπολεμήσει τους διακινητές, αλλά καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα». Πρέπει επίσης να προωθήσουμε, συμπλήρωσε, τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες, αλλά πρέπει κι εμείς να τη βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να βρουν εργασία να θρέψουν τα παιδιά τους, αν δεν το κάνουμε δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τα κέντρα υποδοχής και να το κάνουμε απαρέγκλιτα, καθώς και να κατανείμουμε στα κράτη τούς 160.000 πρόσφυγες. «Το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με σπουδή. Με ευθύνη και αλληλεγγύη», είπε. «Κάθε κρίση ενδυναμώνει τον φόβο, ο οποίος δεν πρέπει να μας νικήσει. Δεν μπορούμε να κλειστούμε στα σύνορά μας», τόνισε.

Ταυτόχρονα μίλησε για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει προστασία στους πολίτες, αλλά να σταθεί και στο ύψος των αξιών της. «Η Γαλλία και η Γερμανία, τα τελευταία χρόνια, θελήσαμε να δράσουμε με αλληλεγγύη, ευθύνη και αποτελεσματικότητα», είπε, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που υπάρχει τρομοκρατική ενέργεια μπαίνουν στο στόχο οι αξίες της Ευρώπης», και αναφέρθηκε στην επίθεση της 11ης Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανέδειξε το πνεύμα αλληλεγγύης.


σχετικα αρθρα