Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και συγκεκριμένα για το χρέος και εάν αυτό είναι βιώσιμο.

Ο πρωθυπουργός «έκανε λόγο για εξαιρετική προεκλογική ομιλία», τόνισε ωστόσο πως «αυτές έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου και ο λαός απεφάνθη». 

«Άκουσα και εσάς και τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργιάδη και αυτό σας αναγκάζει να έχετε προεκλογική ρητορική. Όμως ο τόπος έχει ανάγκη για σχέδιο, όραμα και όχι προεκλογικές ρητορείες. Αλλά οι εκλογές είχαν μία διαφορά» τόνισε και συνέχισε:

Έγιναν πριν και όχι μετά τη συμφωνία και ο λαός μας ψήφισε.

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης για το χρέος, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Προβήκατε σε ένα ατόπημα. Αναφερθήκατε στο εθνικό ζήτημα του χρέους λέγοντας πως τίποτα δεν άλλαξε. Για κακή σας τύχη, αυτή σας η τοποθέτηση έρχεται λίγες ώρες μετά την ιστορική ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στην ευρωβουλή που σημείωσε πως το θέμα του ελληνικού χρέους είναι μείζον για την Ευρώπη. Με ποιους είστε λοιπόν; Με τις συντηρητικές δυνάμεις που μας θέλουν εκτός Ευρωπαϊκού πλαισίου; Εμείς διαλέξαμε θέση. 

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως το «κόμμα, όποιοος και να είναι ο αρχηγός, θα είναι συγκροτημένο, θα έχει την ίδια άποψη». 

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «δεν έκανα εκλογές για να λύσω το πρόβλημα με τον Λαφαζάνη, εμείς θα το λύσουμε φιλικά, είμαστε μια παρέα» και πρόσθεσε: 

Είναι λάθος πολιτικά να αναμιγνύεστε στα εσωκομματικά μας, αλλά είναι κατανοητό γιατί το κάνετε. Εσείς θα μας πείτε τι θα κάνουμε; Κομμένο το καλαμπούρι και το παραμύθι. Δεν περίμενα να πέσετε σε τέτοιο επίπεδο, έχετε υποστεί μετάλλαξη, άλλος ήταν ο Τσίπρας που ήξερα.

Ως προς το χρέος, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι κατά την ομιλία του είπε πως πρέπει να «ανοίξει η συζήτηση γιατί μας φεσώσατε με άλλα 90 δισ.  Δεν χρειάζεται ο εκνευρισμός, είμαστε μαζί σας σε αυτό το θέμα» και συνέχισε:

Εσείς μας δείξατε ότι δεν θέλετε συναίνεση, τώρα μας θέλετε; Δεν σας φτάνουν τα μαξιλαράκια; Θα το σκεφτούμε αν μας κάνετε μια θετική για τη χώρα πρόταση, τώρα το πάτε αρνητικά και λέμε όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει διάθεση ανάμειξης στα εσωκομματικά σας, η παρέμβασή μου ήταν πολιτική, αφορούσε το χρέος, την ανάγκη να υπάρχει εθνική στρατηγική» και πρόσθεσε πως «είμαι υπέρ του να υπάρχει δημοκρατία στα κόμματα, κακώς το εκλάβατε ως ανάμειξη». 

«Θέλω να επισημάνω ότι ανεξαρτήτως προσώπου, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι εποικοδομητική συμβολή και όχι στείρα και αδιέξοδη κριτική» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε το χρέος «μεγάλο εθνικό θέμα». 

«Σε αυτή τη συζήτηση σας καλώ να το ξανασκεφτείτε, να μην υπερασπίζεστε τη στρατηγική προηγούμενων κυβερνήσεων, να συμβάλετε για να φύγει αυτός ο βραχνάς» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως «χαίρομαι που επιβεβαιώνετε την αύξηση του χρέους. Δεν μιλάμε για πρωτογενή πλεονάσματα, μιλήσαμε για το ΑΕΠ. Το χρέος είναι διαχειρίσιμο εάν αυξανόταν το ΑΕΠ». 

«Εάν μειωνόταν το ΑΕΠ, το χρέος δεν θα ήταν διαχειρίσιμο. Συμφωνούμε, το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο. Πάμε μαζί να δούμε πως θα γίνει το χρέος διαχειρίσιμο. Δεν είδαμε να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Με την ύφεση που υπάρχει, με τα ελλείμματα που δημιουργήσατε το χρέος πρέπει να το δούμε. Και όχι μόνο δεν μας καλείτε, αλλά και μας διώχνετε» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας