Αισιόδοξος πως η ύφεση για το 2015 θα είναι χαμηλότερη του 2,5% εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως η ύφεση «μπορεί να είναι και στο 1,5% λόγω των επιδόσεων του τουρισμού και των ηπιότερων αποτελεσμάτων των capital controls».

Απέρριψε εξάλλου την κατηγορία πως επί της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το χρέος αυξήθηκε. «Το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιδέχεται διαφορετικών αναγνώσεων, που όμως δεν εδράζονται σε διαφορετική ανάλυση των δεδομένων, αλλά στην παραποίησή τους», είπε και συνέχισε: 

Γνωρίζουμε ότι επί ΝΔ αυξήθηκε 100 δισ. και ότι με το PSI έμεινε ακριβώς ίδιο. Η απάντηση στο ερώτημα αν αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητική.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως με τη συμφωνία του Ιουλίου,  50 δισ. ευρώ μετατράπηκαν από βραχυχρόνιο δανεισμό σε μακροχρόνιο.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, επίσης, ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή δόση κοινωνικής πολιτικής και εξαρτάται από την εφαρμογή πέντε κομβικών, όπως τα χαρακτήρισε, σημείων:

  • Τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν εσφαλμένες γιατί δεν αντιμετώπισαν το θέμα αυτό.
  • Την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων, τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.
  • Την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει ενδιάμεσο χρηματοδοτικό εργαλείο, έως την εφαρμογή του «σχεδίου Γιούνκερ» για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
  • Την ενοποίηση του συστήματος των δημόσιων συμβάσεων με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων προμηθειών.
  • Την ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομικών.